– «Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή του νησιού η οποία δεν έχει σε πρώτη γραμμή έργα υποδομής, δεν διεκδικεί κονδύλια για την πυροπροστασία, και υπηρετεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%831Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς και πάγωμα αποπληρωμής δανείων, για τους Θασίτες που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜ-Θ μέσω σχετικής Επερώτησης του επικεφαλής της κ. Χρήτου Τρέλλη προς τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργο Παυλίδη ενόψει της αυριανής (15/9) συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα καλεί τον Περιφερειάρχη να διασφαλίσει ότι δεν θα επέλθει καμία αλλαγή χρήσης των 65.000 στρεμμάτων που κατέκαψε η πύρινη λαίλαπα, καθώς και να προβεί σε μέτρα έκτακτης οικονομικής ενίσχυση αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που επλήγησαν.

Αναλυτικά η Επερώτηση του κ. Τρέλλη:

«Η τεράστια σε έκταση πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου στη Θάσο, αποτελεί τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού του νησιού.

Καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές μονάδες, ζωικό κεφάλαιο. Εκκενώθηκαν χωριά, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, υπήρξαν τραυματισμοί πυροσβεστών και πολιτών που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στους μελισσοκόμους, αγρότες, κτηνοτρόφους και τον τουρισμό του νησιού.

Η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης είναι ο ηθικός αυτουργός για την τεράστια καταστροφή που γνώρισε το νησί, τη μεγαλύτερη των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Πολιτική που στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, των περικοπών δημοσίων δαπανών από κοινωνική πολιτική, αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικός ο αποδεκατισμός που υπάρχει τόσο στο πυροσβεστικό σώμα (ελάχιστοι άνδρες, ελάχιστα και πεπαλαιωμένα μηχανήματα), όσο και στη δασική υπηρεσία στο νησί. Παράλληλα, ανύπαρκτα είναι και τα έργα υποδομής, όπως αντιπυρικές ζώνες, ελλείψεις σε κρουνούς, άνοιγμα δασικών και αγροτικών δρόμων, καθαρισμός των δασικών εκτάσεων.

Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή του νησιού η οποία δεν έχει σε πρώτη γραμμή έργα υποδομής, δεν διεκδικεί κονδύλια για την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού – υπηρετεί στην ουσία την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜ-Θ, εδώ και καιρό προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν.

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει από τον λαό της Θάσου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Από υποσχέσεις και λόγια συμπόνιας χορτάσαμε.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, σημαίνει παραπομπή για αποζημιώσεις στα περίφημα ΠΣΕΑ, που σημαίνει πενιχρές αποζημιώσεις και μετά από τρία τέσσερα χρόνια, ενώ για τις οικίες δεν δεσμεύτηκε για πλήρη κάλυψη 100%.  

Είναι φανερό ότι η προστασία του δασικού πλούτου, τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών, πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι πληγέντες, να γίνει  υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των σωματείων του νησιού. Να γίνουν υπόθεση κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, φτωχού αγρότη, ανέργου, συνταξιούχων, της νεολαίας.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα και ποια μέτρα θα πάρει, για:

– Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, οικονομική δραστηριότητα, σπίτια και οικιακές συσκευές προκειμένου να υπάρξει πλήρη αποζημίωση στο 100% από το κράτος.

– Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους / άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση / καμιά αλλαγή χρήσης.

– Άμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης / Ενίσχυση του υπάρχοντος πυροσβεστικού σταθμού και του δασαρχείου με άνδρες και μηχανήματα / Δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο τμήμα του νησιού.

– Άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τοποθέτηση κρουνών, καθαρισμό δασικών και αγροτικών δρόμων / άμεση και δραστική χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων και τη συντήρησή τους.

– Απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ / Ετήσια απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων σε όλους όσοι υπέστησαν ζημιές.

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές.

– Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμός φραγμάτων, χειμάρρων, κ.λπ.) για την προστασία των χωριών, αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δάσους».