Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από την επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής»

Ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ένας θεσμός δεν μπορεί να ταυτίζεται με τα πρόσωπα που συγκυριακά τον υπηρετούν, έστειλε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», κ. Ελένη Λαφτσή, κατά την τοποθέτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής σχετικά με όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε ψήφισμα από τον «Σπάρτακο» σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Δ.Π.Θ., το οποίο υποστηρίχτηκε μόνο από την «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή».

Τοποθετούμενη επί του θέματος, η κ. Λαφτσή ευστόχως διέκρινε εισαγωγικά ότι το ακριτικό ίδρυμα «είναι υπεράνω προσώπων και διοικήσεων» και ως εκ τούτου «δεν πρέπει να επιχειρείται ταύτισή του με τα πρόσωπα που καλούνται να το υπηρετήσουν». Ακολούθως, εξέφρασε την ανησυχία της για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει στα επιμέρους της υπόθεσης που αφορούν στην πειθαρχική δίωξη κατά του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Δεν παρέλειψε, όμως, να σχολιάσει δηκτικά την αντίδραση του κ. Καραμπίνη να υποβάλει μήνυση κατά του Υπουργού Παιδείας, παρατηρώντας ότι «εκθέτει το Πανεπιστήμιο και περιπλέκει τα πράγματα».

Το «φαρμακερό» σχόλιο, ωστόσο, το επιφύλαξε για τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, κ. Βαγγέλη Λαμπάκη. Αναφερόμενη στην πρόσφατη παρέμβασή του στο ζήτημα, η κ. Λαφτσή έκανε λόγο για… «έκδοση πρόωρης αθωωτικής απόφασης» υπέρ του Πρύτανη του Δ.Π.Θ.

Ολόκληρη η σχετική παρέμβαση της επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου και άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή του πορεία.

Διανύει μια πορεία ήδη σαράντα τριών χρόνων και είναι υπεράνω προσώπων και διοικήσεων. Θα παραμείνει – και πρέπει γι’ αυτό να παλέψουμε – και μετά τις χθεσινές, σημερινές και μελλοντικές διοικήσεις του. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιχειρείται ταύτιση του ιδρύματος με τα πρόσωπα που καλούνται να το υπηρετήσουν.

Είναι άλλο θέμα τα μεγάλα και σοβαρά διαχρονικά προβλήματα του ΔΠΘ, τα λάθη και οι παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, και άλλο ο έλεγχος που ασκείται και πρέπει να ασκείται στα πεπραγμένα των διοικήσεών του.

Παρακολουθούμε με ανησυχία τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, και την παραπομπή της διοίκησης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Δεν θα υπεισέλθουμε στην ουσία της υπόθεσης. Δεν είναι αυτός ο δικός μας ρόλος. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η κίνηση της διοίκησης να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Παιδείας δεν είναι στην κατεύθυνση να διευκολυνθεί η επίλυση της υπόθεσης. Εκθέτει το Πανεπιστήμιο και περιπλέκει τα πράγματα.

Δική μας θέση είναι ότι πρέπει άμεσα, με τον πιο διαφανή και αδιαμφισβήτητο τρόπο, να διαλευκανθούν οι υποθέσεις του Πανεπιστημίου, να εκκαθαριστεί το περιβάλλον και να επικρατήσει η νομιμότητα.

Έκπληξη και ερωτήματα, σχετικά με τα κίνητρα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, προκαλεί η έκδοση πρόωρης αθωωτικής απόφασης εκ μέρους του. Υπηρετεί τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, όπως τον διακονούμε κι εμείς, ή έχει άλλα πολιτικά κίνητρα;

Ελπίζουμε ότι η παρουσία του εκπροσώπου του Δήμου στη σύσκεψη των φορέων, που η σύγκλησή του συνέπεσε με την άσκηση της δίωξης προς τη διοίκηση του ΔΠΘ και έλαβε ως εκ τούτου χαρακτήρα υποστήριξής της, είχε στόχο μόνο τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα του Πανεπιστημίου, άσχετα με το αν χρησιμοποιήθηκε ως ασπίδα για την κάλυψη των ευθυνών κάποιων προσώπων».