Εντός του 2018 θα ξεκινήσουν συστηματικά να γίνονται στο νοσοκομείο Κομοτηνής αρθροσκοπήσεις και αρθροπλαστικές επεμβάσεις από τους ορθοπεδικούς ιατρούς του, ενώ την ίδια ώρα έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη ειδικού χειρουργού προκειμένου να εκτελούνται λαπαροσκοπικά αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες σήμερα πραγματοποιούνται με «ανοιχτό» χειρουργείο.

Αυτό γνωστοποίησε ο Διοικητής του “Σισμανόγλειου” Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Γιώργος Φιλιππίδης, κατά τον δημόσιο απολογισμό και προγραμματισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος, που παρουσίασε πλαισιωμένος από μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

DSC07762φ 1Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, στα σχέδια της διοίκησης είναι η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής οξυγόνου, καθώς και συστήματος διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων (κατά το πρότυπο παράδειγμα του νοσοκομείου Καλαμάτας).

Ο κ. Φιλιππίδης παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου της διοίκησής του, έκανε λόγο για “τη σημαντικότερη, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, ενίσχυση του νοσοκομείου”, καθώς μεταξύ άλλων:

Προσλήφθηκε μόνιμο προσωπικό 24 ατόμων:

 • επτά γιατροί (δύο ορθοπεδικοί, ένας οδοντίατρος, ένας οφθαλμίατρος, ένας παιδίατρος, ένας εντατικολόγος, ένας νεφρολόγος).
 • έντεκα νοσηλεύτριες/νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό (από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ).
 • πέντε διοικητικοί υπάλληλοι (από την προκήρυξη του 1998).
 • ένας φαρμακοποιός (από την προκήρυξη 5Κ).

*Επιπλέον έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για άλλες επτά θέσεις μονίμων γιατρών (δύο εντατικολόγων, δύο αναισθησιολόγων, ενός παθολόγου, ενός χειρουργού και ενός καρδιολόγου – οι πέντε τελευταίοι για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), ενώ αναμένονται δέκα ακόμη άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού από τις προκηρύξεις 5Κ και 7Κ.

Προσλήφθηκε προσωπικό ορισμένου χρόνου 48 ατόμων:

 • εννέα επικουρικοί γιατροί για τρία έτη (ένας ψυχίατρος, δύο καρδιολόγοι, δύο παθολόγοι, δύο χειρουργοί, ένας γυναικολόγος, ένας μικροβιολόγος).
 • πέντε γιατροί με Σύμβαση Έργου (ένας γαστρεντερολόγος, ένας δερματολόγος, δύο καρδιολόγοι, ένας παιδίατρος).
 • τριάντα τέσσερα άτομα, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, καθώς και διοικητικών υπαλλήλων μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

*Επιπλέον ανανεώθηκαν οι Συμβάσεις έντεκα επικουρικών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Υπήρξε οικονομική εξυγίανση:

 • αποπληρώθηκε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 • τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 5,8 εκατομμύρια ευρώ, από … μηδέν που ήταν τη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Μείζονος σημασίας, δε, είναι και ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η πιστοποίηση με “ISO Διασφάλισης Ποιότητας” του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, της Αιμοδοσίας και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Αναφερόμενος, δε, στην πιο θετική εξέλιξη των προηγούμενων μηνών, δηλαδή της ανακοίνωσης της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως η έναρξη του έργου υπολογίζεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ενώ τόνισε πως θα πρόκειται για το πιο σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. 

Διαβάστε, και δείτε στο βίντεο, αναλυτικά τον απολογισμό της διοίκησης του νοσοκομείου Κομοτηνής, από την 1η Αυγούστου του 2016, όταν και ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή ο κ. Γιώργος Φιλιππίδης:

Απολογισμός Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

Α. Κατασκευή νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

Δημιουργία νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, 210 Κλινών, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθ’ υπόδειξη του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Η Δωρεά θα περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιριακούς συγκροτήματος, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την πλήρη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου. Το Νοσοκομείο θα έχει έκταση 27.500τ.μ., σε έκταση 92 στρεμμάτων, στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου (πίσω από τη σχολή Αστυφυλάκων). Το οικόπεδο αποτελεί Δωρεά του Δήμου Κομοτηνής (πρώην Δήμου Αιγείρου), προς το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Β. Ανθρώπινο δυναμικό

Σύνολο προσλήψεων ανθρωπίνου δυναμικού : 72 άτομα

Μόνιμο Προσωπικό: 24 Άτομα

 1. 7 προσλήψεις μονίμων ιατρών ΕΣΥ (2 Ορθοπεδικούς, 1 Οδοντίατρο, 1 Οφθαλμίατρο, 1 Παιδίατρο, 1 Εντατικολόγο-ΜΕΘ, 1 Νεφρολόγο), ενώ έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για άλλες 7 θέσεις μονίμων Ιατρών (ειδικοτήτων 2 εντατικολόγων για τη ΜΕΘ, 2 Αναισθησιολόγων, 1 Παθολόγου, 1 Χειρούργου και 1 Καρδιολόγου. Οι 5 τελευταίοι για τα ΤΕΠ).
 2. 11 προσλήψεις μονίμων Νοσηλευτών και λοιπού Παραϊατρικού προσωπικού, από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ.
 3. 5 προσλήψεις μονίμων διοικητικών υπαλλήλων (από την προκήρυξη του 1998)
 4. Πρόσληψη 1 μονίμου Φαρμακοποιού (Προκήρυξη 5Κ).
 5. Αναμονή από την 5Κ και την 7Κ άλλων 10 ατόμων Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού.

Ορισμένου Χρόνου : 48 Άτομα

 1. 9 Προσλήψεις νέων Επικουρικών Ιατρών για 3 έτη (ειδικοτήτων 1 Ψυχιατρικής, 2 Καρδιολογίας, 2 Παθολογίας, 2 Χειρουργικής, 1 Γυναικολογίας, 1 Μικροβιολογίας και ανανέωση των Συμβάσεων για άλλους 11 Επικουρικούς Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρετούσαν ήδη στο Γ.Ν. Κομοτηνής).
 2. 5 προσλήψεις ιατρών με Σύμβαση Έργου (1 Γαστρεντερολόγος, 1 Δερματολόγος, 2 Καρδιολόγοι, 1 Παιδίατρος).
 3. Πρόσληψη 34 Εργαζομένων Ορισμένου Χρόνου, Νοσηλευτών και άλλων Παραϊατρικών ειδικοτήτων, καθώς και Διοικητικών υπαλλήλων, διαμέσου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Γ. Οικονομικός Απολογισμός

 • Αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους περίπου 7.500.000,00€. Σημερινές οφειλές Γ.Ν. Κομοτηνής : 2.691.937,26€
 • Ταμειακά διαθέσιμα : 1) Τράπεζα της Ελλάδος : 4.200.000,00€, 2) Τράπεζα Αττικής : 1.600.000,00€ και Τράπεζα Πειραιώς : 22.098,98€. Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση 01/08/2016 τα ταμειακά διαθέσιμα του Νοσοκομείου ήταν μηδαμινά.
 • Ο Προϋπολογισμός για το 2017 διαμορφώθηκε στα 7.145.000,00€, ενώ για το 2016 έκλεισε στα 7.338.627,30€
 • Προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, χωρίς να παρατηρηθούν ελλείψεις υλικών και χωρίς μείωση ποιοτικών υπηρεσιών προς τους λήπτες υπηρεσιών υγείας.

Δ. Ιατροτεχνολογικός/Κτιριακός Εξοπλισμός

 1. Εξασφάλιση 3.500.000,00 Ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα Τμήματα και τα Εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Από αυτά το 1.500.000,00€ έχει ήδη γίνει και ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ για το 1.397.000,00 έχει βγει η έγκριση σκοπιμότητας και είμαστε στο στάδιο της έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού. Για τις υπόλοιπες 590.000,00€ περίπου αναμένουμε την έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας.
 2. Εξασφάλιση 750.000,00 Ευρώ μέσω του Intereg «Ελλάδα-Βουλγαρία», για ριζική ανακαίνιση των τριών χειρουργικών αιθουσών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η διασυνοριακή συνεργασία θα γίνει με το Νοσοκομείο του Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, οι οποίοι θα λάβουν περίπου 600.000,00€
 3. Δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ενός σύγχρονου Υπερηχοτομογράφου για τη Γυναικολογική/Μαιευτική Κλινική.
 4. Έγινε ανακαίνιση και πιστοποίηση του Λεβητοστασίου του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύψους 40.000,00€.
 5. Επίσης, λάβαμε 150.000,00€ έκτακτη επιχορήγηση από το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας για συντηρήσεις και αποκαταστάσεις του υφιστάμενου κτηρίου.

Δ. Θεσμικές Αλλαγές

 1. Εφαρμογή της Λίστας Χειρουργείων, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη σειρά των ασθενών.
 2. Ενεργοποίηση του Γραφείου Υποστήριξης του Πολίτη και ίδρυση νέου Γραφείου προάσπισης δικαιωμάτων των ασθενών.
 3. Καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών. Κάλυψη μόνο με το ΑΜΚΑ. Ενώ διαγράψαμε και όλες τις βεβαιωμένες οφειλές των ασθενών προς τις ΔΟΥ, από το 2010 μέχρι σήμερα.
 4. Από τις αρχές Δεκέμβρη έχει ενεργοποιηθεί η ΚΥΠΑ (Κάρτα υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών), για τους πολίτες που δεν μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ και θα έμεναν χωρίς υγειονομική κάλυψη.
 5. Ενεργοποίηση Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Επιτροπής Χειρουργείου, Επιτροπής Φαρμακείου και Νοσηλευτικής Επιτροπής.
 6. Εξασφάλιση 4 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την πόλη της Κομοτηνής και αναμονή λειτουργίας τους των δύο (2) εξ αυτών το αμέσως προσεχές διάστημα.
 7. Ενίσχυση του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με πρόσληψη ενός επιπλέον Ψυχιάτρου και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την Παιδοψυχίατρο με δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ του Γ.Ν. Κομοτηνής.
 8. Συμμετοχή του Γ.Ν. Κομοτηνής στην Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης υπό την Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ «Ορφέας».
 9. Πιστοποίηση με ISO διασφάλισης ποιότητας του Μικροβιολογικού εργαστηρίου, της Αιμοδοσίας και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ε. Στόχοι για το επόμενο Έτος :

 1. Προτεραιότητα η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων βημάτων ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό το έργο της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Οριστικοποίηση μελετών και έκδοση άδειας δόμησης.
 2. Ενίσχυση των ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό με στόχο την μείωση του μέσου όρου Αναμονής των ασθενών και την ποιοτικότερη εξυπηρέτησή τους. Επίσης λειτουργούμε άμεσα δεύτερη τακτική αίθουσα χειρουργείου, ώστε να μειωθούν οι αναμονές των χειρουργικών επεμβάσεων. Τέλος, θα αρχίσουν να γίνονται άμεσα αρθροσκοπήσεις και αρθροπλαστικές από τους ορθοπεδικούς του Γ.Ν. Κομοτηνής, για πρώτη φορά συστηματικά στο Γ.Ν. Κομοτηνής.
 3. Έχουμε δρομολογήσει την πρόσληψη ειδικού χειρουργού, προκειμένου να γίνονται λαπαροσκοπικά αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα με «ανοιχτό» χειρουργείο.
 4. Εξασφάλιση νέων Δωρεών από Κοινωφελή Ιδρύματα και Διεθνείς Οργανισμούς για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου, μέχρι τη μεταφορά στο νέο Κτιριακό συγκρότημα.
 5. Συγκρότηση και ψήφιση νέου Οργανισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο οποίος θα περιλαμβάνει νέα Τμήματα και νέες Κλινικές, και θα αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο χώρο της Υγείας, με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και των νέων τεχνολογιών.
 6. Περαιτέρω ενίσχυση του Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού και Τεχνικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με μόνιμο κατά προτεραιότητα προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις εξακολουθούν και είναι μεγάλες.
 7. Προσπάθεια για περαιτέρω μείωση ελαστικών δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 8. Προσπάθεια ένταξης σε νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Intereg “Ελλάδα-Ρουμανία”, για προμήθεια σύγχρονου ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 9. Διερεύνηση λύσεων για εξοικονόμιση πόρων από νέες μορφές ενέργειας, καθώς και μονάδας παραγωγής οξυγόνου.
 10. Νέο σύστημα διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, ώστε τα παραγόμενα απόβλητα να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον και αν είναι δυνατό και αξιοποιήσιμα για σύγχρονες πηγές ενέργειας.
 11. Εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και τους Κοινωνικούς Συλλόγους της τοπικής κοινωνίας.