Θα παραμείνει στο Ναό της Ευαγγελίστριας προς προσκύνηση έως την Κυριακή 2 Απριλίου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών.

Η έλευση της εικόνας από τις Φέρες της Θράκης, οπού φυλάσσεται στον ομώνυμο Ναό, εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017», που διοργανώνεται για 19η συνεχή χρονιά και περιλαμβάνει σειρά λατρευτικών ευκαιριών, συζητήσεων, πολιτιστικών και νεανικών εκδηλώσεων, προβολές ταινιών και άλλες ποικίλες δράσεις.

Την εικόνα μετέφερε από τις Φέρες ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο Φερών κ. Νικόλαο Γκότση, τον προϊστάμενο του ναού αρχιμ. π. Πολύκαρπο Κοτζαμάνη και τον αρχιδιάκονο π. Χριστόδουλο Καραθανάση. Της υποδοχής προεξήρχε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από τους εφημέριους του Ναού και πολλούς ακόμη κληρικούς της Μητροπόλεως Πειραιώς, ενώ νέοι με θρακιώτικες παραδοσιακές στολές μετέφεραν την εικόνα μέσα στον Ναό. Στην υποδοχή παρευρέθηκαν από την Αλεξανδρούπολη βουλευτές και άλλοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών φορέων.

Μετά την είσοδο της Εικόνος, στον κατάμεστο από πιστούς Ναό τελέσθηκε δέηση προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και δοξολογία. Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την μέγιστη δωρεά, να κομίσει στον Πειραιά το σέβασμα της Θράκης, την εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας».

Απευθυνόμενος δε, στο έργο που επιτελεί στην ακριτική Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς σημείωσε: «Η καρδιά όλων στρέφεται στην Αγιοτόκο και Ηρωοτόκο Μητρόπολή σας, την πεφιλημένη Ελληνική μας Θράκη. Και αισθανόμαστε βαθύτατη συγκίνηση γιατί η σεπτή προσωπικότητα σας και το πανθομολογούμενο πνευματικό σας έργο, αποτελούν τον εξαίρετο κυματοθραύστη σε κάθε είδους εχθρική επιβουλή εναντίον της πατρίδας και της ηρωικής Θράκης».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πειραιώς για την υποδοχή της εικόνας, που, όπως είπε, φυλάσσεται στις καρδιές όλων των Θρακιωτών εδώ και αιώνες.

Στη συνέχεια, έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία του φερώνυμου βυζαντινού Ναού στις Φέρες, στον οποίο φυλάσσεται η εικόνα, που είναι το σύμβολο του Θρακικού Ελληνισμού και έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμβλήματα του Βυζαντίου, με την ίδρυσή του να ανάγεται στον Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλεξίου του Α΄. Ο Ισαάκιος το 1151 μ.χ. ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα και ο Ναός ήταν το Καθολικό της Μονής. Σήμερα, διασώζεται μεγάλο τμήμα των  ονομαστών και θαυμαστών αγιογραφιών  καθώς και του γλυπτού διάκοσμου του Ναού.

Η ιερά εικόνα θα παραμείνει στο Ναό της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως την Κυριακή 2 Απριλίου. Καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής της, θα τελείται καθημερινά η Ιερά Παράκληση, παράλληλα με το υπόλοιπο λειτουργικό πρόγραμμα του Ναού.