Ενημερωτική συνάντηση με θέμα το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με την εταιρεία “Παπαστράτος ΑΒΕΣ”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το φαινόμενο του παράνομου εμπορίου τσιγάρων εξακολουθεί να διογκώνεται· ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι παράνομα· και η «μαύρη τρύπα» που προκαλείται στα δημόσια έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, εκτιμάται  σε περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, παρουσία του βουλευτή της ΝΔ και προέδρου της ΣΕΚΕ Αλ. Κοντού, του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, των Δημάρχων Ξάνθης, Μύκης και Αβδήρων, αλλά και εκπροσώπων των Τελωνείων, του ΣΔΟΕ, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, αναφέρθηκε στην έκταση του παράνομου εμπορίου δίνοντας έμφαση στην περιοχή της Κομοτηνής και της Ορεστιάδας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία, τα παράνομα προϊόντα καπνού ξεπερνούν το 25% (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2014).

«Η περιοχή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή καπνού. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια σειρά από κίνητρα για την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου, όμως στο τέλος το κράτος αλλά και οι πολίτες βγαίνουν ζημιωμένοι. Πρέπει να προστατευτεί το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν και η τοπική οικονομία. Σε πολλές περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια που στηρίζει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η υπερφορολόγηση στα καπνικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, γιγαντώνει το πρόβλημα. Όπως σημειώθηκε, κάθε επιπλέον αύξηση της φορολογίας, αποτελεί πλήγμα για ολόκληρο τον κλάδο και τις περίπου 60.000 οικογένειες που απασχολούνται σε αυτόν (στην καλλιέργεια, στη μεταποίηση,  στη βιομηχανία και στη λιανική πώληση). «Η υπερβολική αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και στον καπνό ώθησε τον κόσμο στα λαθραία, και πρέπει να μειωθεί», επισήμανε ο κ. Κοντός, ενώ σημείωσε επίσης, πως τα προϊόντα λαθρεμπορίου παράγονται κάτω από άγνωστες και ανθυγιεινές συνθήκες με τη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων για υψηλότερη απόδοση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος» κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, «οι επτά αυξήσεις της φορολογίας καπνικών προϊόντων σε πέντε χρόνια δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα πρόσθετα έσοδα. Αντίθετα οδήγησαν το λαθρεμπόριο στο 21% ενώ η νόμιμη αγορά έχει χάσει σχεδόν το 50% του μεγέθους της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει το 25% των περιπτέρων και ψιλικών».

Ο κ. Καργαρώτος παρουσίασε επίσης ένα πλάνο δράσης που έχει εκπονήσει και προτείνει στην κυβέρνηση η «Παπαστράτος» για την αντιμετώπιση του φαινομένου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: την εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, την αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού οργάνου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όλων των εμπλεκόμενων διωκτικών αρχών.