– Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην ποιοτική κατάταξη των αμνοεριφίων.

Την προσοχή των καταναλωτών ενόψει των αγορών αμνοεριφίων του Πάσχα, εφιστά το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης.

Με ανακοίνωσή του, αποκαλύπτει στο καταναλωτικό κοινό τη μέθοδο των ψεκασμένων αμνοεριφίων…”μακράς διαρκείας” που πωλούνται σε φθηνότερες τιμές.

«Αγαπητοί καταναλωτές.

Το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση από τον θεσμικό του ρόλο να σας  ενημερώσει, αλλά ταυτοχρόνως και να σας προστατέψει, από τυχόν παραπλάνηση με το πρόσχημα της χαμηλής τιμής, είτε μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων, είτε μέσω των τηλεοράσεων, για αμνοερίφια ενόψει των εορτών του Πάσχα, με τον τίτλο “νωπό ελληνικό” ή “φρέσκο” ή “του χασάπη” ή και άλλα διάφορα τεχνάσματα, με μοναδικό γνώμονα της χρήσης των όρων αυτών, να λειτουργήσουν ως κράχτης για την αγορά άλλων προϊόντων.

Οι τιμές που θα ακούσετε και τυχόν θα δείτε (4,99 ή 5,99 ή 6,99 ευρώ / κιλό),  δεν θα έχουν καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά των φρεσκοσφαγμένων αμνοεριφίων.

Είναι γνωστό τοις πάσι, πλέον, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην ποιοτική κατάταξη των αμνοεριφίων. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο νομός Ξάνθης εξάγει έναν σημαντικό αριθμό και προς άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό (βλ. Πάσχα Ιταλίας).

Τώρα, να εξηγήσουμε πώς είναι δυνατόν και πώς γίνεται εφικτό να υπάρχει τεράστια διαφορά τιμών στα αμνοερίφια που πωλούνται στα μεγάλα σημεία πώλησης (υπερκαταστήματα), από τα αρνάκια και κατσικάκια που κρέμονται στα τσιγκέλια των καταστημάτων των παραδοσιακών κρεοπωλών.

Υπάρχει, και δεν είναι μύθος πλέον, η τεχνική της “σφαγής αμνοεριφίων μακράς διάρκειας”· ναι, πολύ σωστά διαβάσατε· μακράς διάρκειας, και εξηγούμε: Σφάζονται, ας υποθέσουμε σήμερα, τα αμνοερίφια, και αφού τα ψεκάσουν με αντιμικροβιακό ατμό, τα τοποθετούν σε σακούλες βάκουμ (vacuum), δηλαδή με κενό αέρος, μαζί με διάφορα μείγματα – φάρμακα    διατηρησιμότητας. Εν συνεχεία τα εναποθέτουν σε στοίβες και ντάνες σε ειδικούς θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης -1,9 βαθμούς (καθώς το νερό κρυσταλώνει σε αυτή τη θερμοκρασία περίπου), χωρίς να παγώσουν εντελώς και καταψυχθούν…

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα επιτρεπτά όρια διατήρησης είναι από 60 έως 90 μέρες, δηλαδή 2-3 μήνες αγαπητοί καταναλωτές· σφάζονται δηλαδή σήμερα, και μπορούν να πωληθούν μετά από τρεις μήνες!

Οι παραδοσιακοί κρεοπώλες δεν έχουν ούτε τις εγκαταστάσεις αλλά ούτε και την υποδομή για μια τέτοια τεχνική σφαγής, διότι πολύ απλά εμείς μάθαμε να πουλάμε στους πελάτες μας φρέσκα, από επιλεγμένες εκτροφές του βουνού αλλά και του κάμπου, αρνάκια και κατσικάκια, από τους γνωστούς μας φίλους και συνεργάτες παραγωγούς, με τους οποίους συναλλασσόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».