ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ ΟΚΜετά την  Κομοτηνή, στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε (10-12 Νοεμβρίου) η 36η Συνδιάσκεψη των Οργανισμών Γεωργικών Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο οποίος ως ο ομιλητής που άνοιξε τις εργασίες του προγράμματος, παρουσίασε τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης της Κομοτηνής, κάνοντας την απαραίτητη «γέφυρα» για τη συνέχεια της διοργάνωσης της ιταλικής πρωτεύουσας.

Την επίσημη έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, κ. Andrea Raffaelo, ενώ μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο νέος Επίτροπος Γεωργίας, Ιρλανδός κ. Hogan, οριοθετώντας τις νέες προτεραιότητες της Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.

Στη θεματολογία των εργασιών κυριάρχησε το ζήτημα της αντιμετώπισης των λαθών και της απάτης, οι τρόποι και η μεθοδολογία συμμόρφωσης των κρατών-μελών με τους στόχους της Επιτροπής Γεωργίας, και το ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Ο κ. Μπαμπασίδης, κατά η διάρκεια του επίσημου γεύματος, ως προσκεκλημένος του κ. Raffaelo στο τραπέζι της διοργανώτριας χώρας και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Οργάνου Συμβιβασμού, τόνισε τη «δύσκολη αλλά πολύ επιτυχημένη δουλειά που κάνει όλο αυτό το διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο ζήτημα της νέας οριοθέτησης των βοσκοτόπων», επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας πετυχαίνει τους στόχους συμμόρφωσης που θέτει η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία του οργανισμού».

Ο κ. Μπαμπασίδης υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα αποφεύγει δημοσιονομικές διορθώσεις και θέτει τα θεμέλια για την οριστική λύση του ζητήματος, ώστε στο 2015 να μην υπάρξει κανένα απολύτως θέμα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και τις αντίστοιχες πληρωμές», για να λάβει ως επισφράγιση τα επαινετικά σχόλια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επιτυχημένο κοινοτικό έλεγχο που αντιμετώπισε η χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη, μια από τις δυσκολότερες ελληνικές περιφέρειες σχετικά με τους βοσκοτόπους.

Η Συνδιάσκεψη της Ρώμης, στην οποία συμμετείχαν 120 εκπρόσωποι 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. και των υποψήφιων προς ένταξη Τουρκίας και Σκοπίων, φιλοξενήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, ένα επιβλητικό κτίριο που έκτισε ο Μουσολίνι προκειμένου να στεγάσει την κυβέρνησή του.

Η επόμενη, 37η Συνδιάσκεψη, θα λάβει χώρα στη Ρίγα της Λετονίας, η οποία και αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2015.