Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλου στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Ο.Η.Ε για τις Περίκλειστες ΧώρεςΤη σημαντική συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας  στη μεταφορά προϊόντων προς τις περίκλειστες χώρες, επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, μιλώντας στη 2η Παγκόσμια Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Περίκλειστες Αναπτυσσόμενες Χώρες που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Μπαν Γκι Μουν και περίπου χιλίων εκπροσώπων από ενενήντα χώρες.

«Χάρη στην εφαρμογή του προγράμματος δραστηριοτήτων της πρώτης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Περίκλειστες Αναπτυσσόμενες Χώρες, τα τελευταία δέκα χρόνια πολλές από αυτές βελτίωσαν το μακροοικονομικό τους περιβάλλον και μετατράπηκαν σε ελκυστικούς προορισμούς για ξένους επενδυτές», τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος, και πρόσθεσε: «Παρ’ όλ’ αυτά, οι συγκεκριμένες χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των φτωχότερων από πλευράς ανάπτυξης κρατών. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα θεωρεί πολλές εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Αρμενίας, της Μολδαβίας και της Αιθιοπίας, ως χώρες προτεραιότητας».

«Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει υπέρμαχος της αναπτυξιακής ατζέντας. Εστιάζει ειδικότερα στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης που αποφασίστηκε από το πρώτο συνέδριο, ως μέσο για να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες αδυναμίες των περίκλειστων κρατών», υπογράμμισε ακόμη ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα με τη ναυτιλία της βοηθά σημαντικά στη μεταφορά προϊόντων σε πολλές από τις περίκλειστες χώρες όλου του κόσμου. Η χώρα μας προτείνει ένα δημιουργικό μείγμα διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και των εγχώριων πηγών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία και συμβολή του ιδιωτικού τομέα».

Καταλήγοντας ο κ. Γεροντόπουλος, ανέφερε: «Περιμένουμε λοιπόν από την παρούσα διάσκεψη να αποφέρει αποτελεσματικές πολιτικές σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στους τομείς του διεθνούς εμπορίου, της διακίνησης αγαθών, της ενεργειακής αυτονομίας και της ανάπτυξης των επικοινωνιών».