Κ.Γαβρόγλου: «Αύξηση εισακτέων, κυρίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια»

Τι λέει για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ
gabroglou

Λίγο πριν εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η απόφαση για τον συνολικό αριθμό των εισακτέων 2018 και για την κατανομή τους στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Υπουργός, κ. Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής», προαναγγέλλει αύξηση των εισακτέων σε σύγκριση με πέρυσι, που θα αφορά κυρίως τα περιφερειακά ιδρύματα.

Στην ίδια συνέντευξη σημειώνει ότι έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των θεσμών για μόνιμους διορισμούς στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο του Υπουργείου για συγχωνεύσεις ΑΕΙ με ΤΕΙ, αποποιείται οποιαδήποτε σχέση αυτού με το σχέδιο «Αθηνά» που εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Υποστηρίζει δε ότι αποκλειστικός σκοπός του Υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι οι διοικητικού τύπου ρυθμίσεις με στόχο εξοικονομήσεις, ενώ προς επίρρωση αυτού σημειώνει ότι «σε αυτό το ακαδημαϊκό έτος εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ για τα ΑΕΙ» και ότι «η επιχορήγηση αυξήθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια».

Δείτε ενδεικτικά τις απαντήσεις του κ. Γαβρόγλου για τα ανωτέρω ζητήματα:

  • Για τον αριθμό των εισακτέων

Πώς θα κινηθεί ο φετινός αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ; Σε ποιες σχολές θα μειωθούν ή θα αυξηθούν οι θέσεις;

Θα υπάρχει σχετική αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν θα υπάρξει το ίδιο ποσοστό αύξησης σε όλα τα τμήματα. Υπάρχουν σχολές που έχουν δυνατότητες να ενσωματώσουν έναν κάπως μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών – και αυτό αφορά κυρίως τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Επιπλέον, όπως ήδη είναι γνωστό, αυξήσαμε σε 5% το ποσοστό των εισακτέων αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια.

  • Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Το διδακτικό προσωπικό της χώρας μας είναι γερασμένο. Οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν και περιμένουν μόνιμους διορισμούς. Υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει για το διδακτικό έτος 2019-20; Και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΑΣΕΠ;

Είναι ένα απολύτως δίκαιο αίτημα, που αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Το ζήτημα τέθηκε από εμάς στους θεσμούς κατά τις διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί έχουν γραπτώς αποδεχθεί, για πρώτη φορά, την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Πώς προχωράμε; Η ΟΛΜΕ αποδέχθηκε πρότασή μου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι διορισμοί, ώστε τον Οκτώβριο, δηλαδή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, να μπορούμε να ανακοινώσουμε τον αριθμό των μόνιμων διορισμών για κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρονιά.

  • Για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έχετε ανακοινώσει ότι υπάρχουν επιτροπές και σε άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ που συζητούν συγχωνεύσεις. Τελικά, μήπως είναι ένα νέο σχέδιο «Αθηνά» προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι;

Με το σχέδιο «Αθηνά», αυτό το απίστευτης σύλληψης σχέδιο περί δήθεν ορθολογικοποίησης των τμημάτων των ΤΕΙ, παίχτηκαν όλα τα απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια του παρελθόντος. Αποκλειστικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι οι διοικητικού τύπου ρυθμίσεις με στόχο εξοικονομήσεις. Μακριά από εμάς όλα αυτά. Τώρα που η χώρα κάνει τη στροφή εξόδου από την κρίση, η κυβέρνηση θεωρεί την εκπαίδευση πυλώνα της ανάπτυξης. Χωρίς υλικούς πόρους και χωρίς επενδύσεις, δεν γίνεται μεταρρύθμιση. Έμπρακτη απόδειξη των προθέσεών μας είναι ότι μέσα σε αυτό το ακαδημαϊκό έτος εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ για τα ΑΕΙ. Σημειώνω ότι η επιχορήγηση αυξήθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας στο «Έθνος της Κυριακής» ΕΔΩ.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood