Στον απόηχο της πειθαρχικής παραπομπής του κ. Καραμπίνη και εν αναμονή της απόφασης για την παύση του από τον Υπουργό Παιδείας

Πλήρη στήριξης στον κ. Αθανάσιο Καραμπίνη για τη γνωστή υπόθεση της πειθαρχικής παραπομπής του Πρύτανη του Δ.Π.Θ., παρείχε, με πρόσφατη απόφασή της, η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Η απόφαση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Στάθη Ευσταθόπουλο, ουσιαστικά υιοθετεί την εκδοχή της μεθόδευσης σε βάρος του Πρύτανη, ενώ αξιώνει από τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στη λήψη απόφασης για την παύση του κ. Καραμπίνη.

Η επίμαχη παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στο Δ.Π.Θ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης. «Καθώς νέες πτυχές των υποθέσεων αυτών αποκαλύπτονται συνεχώς και σημαντικά πορίσματα δεν έχουν επίσημα δημοσιοποιηθεί, είναι αδιανόητο, αλλά και επικίνδυνο, συλλογικά ή μονοπρόσωπα όργανα να εκφέρουν κρίσεις καταδίκης ή αθώωσης οποιουδήποτε χωρίς να υπάρχει πλήρης και αδιαμφισβήτητη εικόνα», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της παράταξης. Επιπλέον, η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης καλεί τον κ. Ευσταθόπουλο να απέχει από το να διατυπώνει και να δημοσιοποιεί προσωπικές του απόψεις, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.

Αναλυτικά η απόφαση της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ και η ανακοίνωση της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης έχουν ως εξής:

Απόφαση Ε.Γ. ΠΟΣΔΕΠ

«Η ΠΟΣΔΕΠ παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία τη δημοσιότητα που έχει σχέση με το Δ.Π.Θ. και το μέτωπο όπως έχει διαμορφωθεί μεταξύ Υπουργείου και Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος δηλώνει ότι “…Δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις και παραλείψεις του Πρύτανη που να δικαιολογεί την αποχή από την άσκηση των καθηκόντων ενός εν ενεργεία Πρύτανη που τυγχάνει της αμέριστης στήριξης της Ακαδημαϊκής και Διοικητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας…”. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια μεθόδευση με συνεχή δημοσιεύματα και καταγγελίες που έχουν προκαλέσει μάλιστα την έκδοση δύο σχετικών πορισμάτων επιθεωρητών. Οι τοποθετήσεις της Συγκλήτου και ιδίως αυτές της Συγκλήτου της 04 Μαΐου 2017, οφείλουν να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα βαρύτητα. Με την απόφαση της 1/39/ 04 Μαΐου 2017, και με το ψήφισμα της Διευρυμένης της Συνεδρίασης την ίδια μέρα, με τα οποία τείνει χείρα συνεργασίας προς το Υπουργείο Παιδείας, δεν είναι δυνατόν να μας αφήσουν αδιάφορους. Θεωρούμε ότι εφόσον η υπόθεση έχει προωθηθεί τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από το Υπουργείο Παιδείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες και ιδιαίτερα η «εκδίωξη» του Πρύτανη κατόπιν έκδοσης Υπουργικής πράξης για την αποχή του από την άσκηση των καθηκόντων του, είναι πράξη δυσανάλογη, υπερβολική και ιδιαίτερα σκληρή προς το πρόσωπο ενός εκλεγμένου Πρύτανη. Ο θεσμός του Πρύτανη, πρέπει να διαφυλαχθεί απ’ όλους μας. Την ίδια στάση είχαμε κρατήσει και πριν μερικά χρόνια όταν ο τότε Πρύτανης του ΕΚΠΑ βρέθηκε σε ανάλογη θέση (κατηγορούμενος για άλλους λόγους), με διαφορετική ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας. Και τότε υποστηρίξαμε με ευθύτητα την ίδια θέση και ο Πρύτανης τελικά δικαιώθηκε. Ας βοηθήσουμε το Δ.Π.Θ. να βγει από την τρικυμία και ας μην αφήσουμε τους ασκούς του Αιόλου ανοικτούς. Αυτό επιβάλει η λογική και το συμφέρον του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Ανακοίνωση Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης

«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – ένα από τα ιστορικά πανεπιστήμια της χώρας με καίριο γεωπολιτικό ρόλο – έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Δημοσιεύματα στον Τύπο, ερωτήσεις κομμάτων στη Βουλή, επώνυμες καταγγελίες στη Δικαιοσύνη και πρόσφατα οι έλεγχοι και τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) περιγράφουν ένα πλέγμα υποθέσεων με διοικητικές και ποινικές διαστάσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση από πολλές ελεγκτικές υπηρεσίες (ΣΕΕΔΔ, εισαγγελείς, ΣΔΟΕ, εισαγγελέας διαφθοράς, Υπουργείο Παιδείας κα).

Καθώς νέες πτυχές των υποθέσεων αυτών αποκαλύπτονται συνεχώς και σημαντικά πορίσματα δεν έχουν επίσημα δημοσιοποιηθεί, είναι αδιανόητο, αλλά και επικίνδυνο, συλλογικά ή μονοπρόσωπα όργανα να εκφέρουν κρίσεις καταδίκης ή αθώωσης οποιουδήποτε χωρίς να υπάρχει πλήρης και αδιαμφισβήτητη εικόνα.

Όμως ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, χωρίς να έχει δει τα πορίσματα του ΣΕΕΔΔ και χωρίς να θέσει το θέμα στη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, υιοθετώντας μια συγκεκριμένη εκδοχή περί «μεθόδευσης», ενώ υπάρχουν θεσμικές απόψεις, όπως του Προέδρου του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΔΠΘ κ. Γ. Παναγιωτόπουλου, επί τιμή Προέδρου του ΣτΕ, ότι «ο Πρύτανης μετά από όσα έγιναν, αν θέλει να διευκολύνει τη Σύγκλητο, το πανεπιστήμιο και το υπουργείο, οφείλει να παραιτηθεί», έσπευσε στις 6/5/2017, να εκδώσει απαράδεκτη προσωπική ανακοίνωση στήριξης του Πρύτανη του ΔΠΘ. Έτσι φαίνεται ότι εννοεί ο κ. Ευσταθόπουλος το ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι:

  • Αποδοκιμάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του συναδέλφου Ευσταθόπουλου και τον καλούμε να απέχει από το να διατυπώνει και να δημοσιοποιεί, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, προσωπικές του απόψεις, και θα θέσουμε το ζήτημα στα όργανα διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ
  • Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς την πλήρη διαλεύκανση του θέματος και τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, δικαστικών αποφάσεων, εκθέσεων ελεγκτών κλπ. για να μην μένουν ατιμώρητες άνομες πράξεις αλλά ούτε και να αφήνονται υπόνοιες κατά αθώων ή να σπιλώνονται υπολήψεις.
  • Ζητάμε από τον Υπουργό να νομοθετήσει τέτοιους θεσμούς και μηχανισμούς, αρχής γενομένης από την επαναφορά και απρόσκοπτη λειτουργία -με πλήρεις αρμοδιότητες- των Συμβουλίων Ιδρύματος.
  • Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, εντός και εκτός του ΔΠΘ, να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, προκειμένου η πανεπιστημιακή κοινότητα του Δημοκρίτειου να μπορέσει, ψύχραιμα και σύννομα, να επαναφέρει την ομαλότητα στο Πανεπιστήμιο».

Στην παραπάνω κόντρα παρενέβη και η διοίκηση του Δ.Π.Θ., η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα του esos.gr, απαντά στην Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης ότι «O Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Αθ. Καραμπίνης δεν διώκεται από την ελληνική δικαιοσύνη ούτε για το ζήτημα των κονδυλίων και τις διαδικασίες διαγωνισμών σίτισης των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ούτε για κάτι άλλο».