Κόντρα μεταξύ της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» και της δημοτικής αρχής του Δήμου Κομοτηνής ξέσπασε με αφορμή τη μη λειτουργία των σχολικών μονάδων την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο «Σπάρτακος» αρχικά εξέδωσε ανακοίνωση όπου έθετε ερωτήματα και άφηνε αιχμές αναφορικά με τη διαχείριση του ζητήματος εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ενώ επανήλθε με τη δημοσιοποίηση εγγράφου υπογεγραμμένου από τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Ταπατζά, με το οποίο παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να κάνουν σωστή χρήση του πετρελαίου θέρμανσης. «Λείπει πετρέλαιο, και γιατί;», ήταν το ερώτημα που έθετε ο «Σπάρτακος» στη δεύτερη αυτή ανακοίνωση, απευθυνόμενος προς τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής. «Δεν προκύπτει πουθενά από το έγγραφο του έλλειψη πετρελαίου», απάντησε κατηγορηματικά από πλευράς της η δημοτική αρχή, κατηγορώντας ευθέως για «φθηνούς λαϊκισμούς» την παράταξη του «Σπάρτακου». Ο «Σπάρτακος» ανταπάντησε, εκδίδοντας μία τρίτη ανακοίνωση, με εμφανή διάθεση πάντως να χαμηλώσει τους τόνους και να κλείσει την αντιπαράθεση. Ακολουθούν με τη σειρά που εκδόθηκαν οι τέσσερις ανακοινώσεις:

«Σπάρτακος» 1

«Μια βδομάδα κλειστά σχολεία δεν είναι κάτι συνηθισμένο σε μια πόλη σαν την Κομοτηνή, πόσο μάλλον που τις 3 πρώτες από τις 5 μέρες δεν έπεσε ούτε νιφάδα χιονιού. Οι εξηγήσεις που κυκλοφόρησαν μάς άφησαν με την απορία, «ποιός – ή τί – έφταιξε;». Είναι κατανοητό πως μετά τις 15ήμερες διακοπές των Χριστουγέννων και με το διαρκές ψύχος ήταν δύσκολο να θερμανθούν τα σχολικά κτίρια – η διεθνής πρακτική λέει πως απαιτείται θερμοκρασία 19,5 βαθμών στην αίθουσα διδασκαλίας – αλλά αυτή η δικαιολόγηση είναι επαρκής; Τι συμβαίνει σε πόλεις σαν τη Φλώρινα και την Καστοριά, όπου αυτό είναι η…κανονικότητα; Βρεθήκανε κάποιοι αρμόδιοι απροετοίμαστοι; Δεν είχαμε επάρκεια πετρελαίου – και γιατί; Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις σχολικές μονάδες που είναι δύσκολο (ή και δεν μπορούν) να λυθούν; Ζητάμε ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από τον δήμαρχο Γ. Πετρίδη μια υπεύθυνη και ξεκάθαρη απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα, που θα επέχει και θέση υπόσχεσης ότι στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας θα επιτευχθεί κάτι καλύτερο».

«Σπάρτακος 2»

«Προ τριημέρου απευθύναμε τρία ερωτήματα προς τον Δήμο Κομοτηνής, προκειμένου να διευκρινιστεί η κατάσταση στα σχολεία και οι αιτίες που αυτά μείνανε κλειστά, ειδικά το πρώτο τριήμερο μετά τις διακοπές (9-12/1). Απάντηση δεν λάβαμε, όμως σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κοινοποιεί το συνημμένο έγγραφο προς τα σχολεία, όπου διαφαίνεται έλλειψη πετρελαίου. Ξαναρωτἀμε λοιπόν: υπήρξε ολιγωρία (και τίνος;) αρμοδίου; Λείπει πετρέλαιο και γιατί; Καταγράφηκαν προβλήματα θέρμανσης ή ζημίες σε σχολικές μονάδες και πού μπορεί να γίνει άμεση βελτιωτική παρέμβαση; Οι δημότες δικαιούνται μια πλήρη, ξεκάθαρη και υπεύθυνη απάντηση στα τρία προηγούμενα σαφή ερωτήματα».

Δημοτική Αρχή Κομοτηνής

«Ο Δήμος Κομοτηνής, σε πλήρη ετοιμότητα μετά την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδος, χωρίς καμία ολιγωρία κανενός αρμοδίου, ανέλαβε και αποκατέστησε τις ζημιές στα σχολικά κτίρια, όπου υπήρχαν, για να τα καταστήσει λειτουργικά από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους. Δεν προκύπτει πουθενά από το έγγραφο του Δήμου Κομοτηνής έλλειψη πετρελαίου στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Εξάλλου ο Δήμος Κομοτηνής έχει δρομολογήσει έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για καύσιμη ύλη (πετρέλαιο) στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, μιας και η κρατική επιχορήγηση παρουσιάζει καθυστέρηση. Μας αιφνιδίασε δυσάρεστα ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκε ο «Σπάρτακος» το θέμα, καθώς δεν μας έχει συνηθίσει ως τώρα σε φθηνούς λαϊκισμούς».

«Σπάρτακος 3»

«Προφανώς εμείς και η δημοτική Αρχή δεν αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο τις λέξεις «εκμεταλλεύομαι» και «λαϊκισμός». Οι δημότες ας δουν τα ερωτήματα που θέσαμε και μπορούν να κρίνουν μόνοι τους. Πάντως ως παράταξη παραμένουμε στην ίδια εποικοδομητική γραμμή, αναγνωρίζοντας όσα θετικά γίνονται (π.χ. η δημοτική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών) και σημειώνοντας όσα …δεν γίνονται (π.χ. ένας απολογισμός των αναγκών στα σχολικά κτίρια). Έτσι τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ την αντιπολίτευση – και δεν θεωρούμε ότι είναι στα καθήκοντά μας το …χάιδεμα των αυτιών του δημάρχου».