γράφει ο Δημήτρης Χαδόλιας.

Πριν από κάποιες μέρες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει έναν τρόπο που φαντάζει διαβολικός αλλά όλα τα κάνει για καλό. Κι  αυτή η δήλωση από έναν πρωθυπουργό γαλουχημένο στις συλλογικότητες και τα  αριστερίστικα κοινόβια όπου ο αντιαμερικανισμός ήταν σταθερά. Τέτοιου μεγέθους που συχνά έπεφτε στο τραπέζι για να ξεπεραστεί η όποια αμηχανία, να ξεκινήσει κουβέντα και να δέσει η παρέα με τη διπλανή σκηνή στο κάμπινγκ. Αλλά και πολύ αργότερα ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έφτασε να γίνει αντιπολίτευση, διακήρυττε πως πρέπει να απαλλαγούμε από τους εξοπλισμούς-λύτρα των ιμπεριαλιστών. Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ήταν αυτός που έλεγε πως το ελληνικό είναι η ψυχή μας και πρωτοστατούσε σε ακτιβιστικές ενέργειες διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του. Σήμερα έχοντας συντελέσει στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος αποδέχθηκε την επένδυση η οποία ακόμη βραδυπορεί λόγω της ανεπάρκειάς του. Τα στελέχη του όμως υπερθεματίζουν πως ο δικός τους πολιτικός χώρος είναι που θα τη φέρει σε πέρας.

Σε σχέση με την οικονομική πολιτική, με την εκλογή του εξανέμισε τη δυναμική που του παρέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά και γύρισε τη χώρα πίσω στην καρδιά της κρίσης.  Από την πλήρη άρνηση των υποχρεώσεων που η χώρα ανέλαβε έναντι των δανειστών εταίρων της, περάσαμε στη δουλικότερη μορφή εφαρμογής του χειρότερου κάθε φορά μίγματος μέτρων, κι αυτό γιατί ακολούθησε έτοιμες συνταγές λόγω της τεχνοκρατικής ανεπάρκειάς του (ας θυμηθούμε εδώ τη δήλωσή τους πως το πακέτο Γιουνκέρ χάθηκε γιατί έπρεπε να κατατεθεί business plan) όσο και των εμμονών του.

Σε σχέση με τη σχέση πολίτη-πολιτείας, ενώ ο πρωθυπουργός προσωπικά ήταν υπέρμαχος της φορολογικής ανυπακοής, σήμερα έχει εκτινάξει το ύψος τελών και φορολογίας διώκοντας όσους ο ίδιος καλούσε σε ανυπακοή.

Το πολιτικά παράδοξο είναι πως προβάλλει τον εαυτό του ως την ιδανική λύση για κάθε μορφής πρόβλημα. Θέλετε κομμουνισμό; Θέλετε φιλελευθερισμό; Θέλετε ριζοσπαστισμό; Θέλετε ρήξη με την Ευρώπη; Θέλετε Ευρώπη; Θέλετε αντιαμερικανισμό ή φιλοαμερικανισμό; To ίδιο πρόσωπο θα σπεύσει να τα παράσχει όλα, αρκεί να μη χάσει την πολυαγαπημένη του καρέκλα. Δυστυχώς όμως κι  ένα κομμάτι του Τύπου αντί να καταδείξει τη φαιδρότητα του εγχειρήματος στρέφεται προς την αντιπολίτευση ρωτώντας την αν απειλείται κι αν νιώθει πως της κλέβουν την ατζέντα. Λες και δεν είναι σαφές ότι οι διαχρονικές της επιλογές δικαιώνονται με την ταυτόχρονη γελοιοποίηση των βασικών διαχρονικών προταγμάτων των πολιτικών της αντιπάλων, λες και υπάρχει φιλοδυτικός και φιλελεύθερος που θα γοητευθεί από το ιδιοτελές τσαλαβούτημα του πρωθυπουργού στο πεδίο των δικών του ιδεών.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται και σαφής προσπάθεια επαναπροσέγγισης του παλαιού τους ακροατηρίου ανοίγοντας ατζέντα δικαιωμάτων, βιοηθικής, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ζητημάτων λεπτών που αν τα χειριστούν τα ίδια μυαλά με αυτά που χειρίστηκαν την οικονομία, κι εδώ τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά.

Συμπέρασμα: ακτιβιστικός αριστερισμός και δικαιωματισμός στο κοινωνικό πεδίο, ατελέσφορη συμμόρφωση στο οικονομικό πεδίο, όψιμος φιλοαμερικανισμός (για την ακρίβεια Τραμπισμός) στο γεωπολιτικό πεδίο (μαζί με μια πρέζα Μαδούρο και αποστολή της νεολαίας για εκδρομή στη Μακρόνησο).

Είναι βέβαιο πως αν σας χτυπούν τα παπούτσια σας, σίγουρα γνωρίζουν να κόβουν και κάλους…