– του Δημήτρη Χαδόλια, μέλους ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί καθρέπτη των ιδεοληψιών του.

Η επιχειρηματικότητα ποινικοποιείται και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται δυσβάστακτο για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Υπολογίζεται πως γύρω στο 80% του εισοδήματος επαγγελματιών και επιστημόνων θα αφορά φόρους και εισφορές. Είναι βέβαιο πως η πιθανή εφαρμογή αυτών των μέτρων οδηγεί σε βροχή λουκέτων με συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως ταξικό της καθήκον τη διάσωση μιας μικρής κάστας γραφειοκρατών του δημοσίου για την οποία η κάθε θυσία είναι δυνατή. Αυτό το μεγάλο έλλειμμα κοινής λογικής φάνηκε άλλωστε και κάθε φορά που η κυβέρνηση κλήθηκε να διαμορφώσει το μείγμα των μέτρων ώστε να επιτύχει κάποιον δημοσιονομικό στόχο. Οι πιο ακραίες στρεβλώσεις προφυλάσσονται και τα έσοδα αναζητούνται από τομείς που αποτελούν εθνικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα.

Έτσι, προ μηνών φορολογήθηκε ο οίνος και η μπύρα, βασικά δηλαδή εξαγωγικά προϊόντα, άλλοτε η ιδεοληψία εστράφη με  μένος έναντι της εφοπλιστικής ναυτιλίας, βασικού πυλώνα αύξησης του ΑΕΠ και οικονομικής μεγέθυνσης. Σήμερα επιχειρείται η υπερφορολόγηση των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών,  κατ΄ εξοχήν παραγωγικών κοινωνικών ομάδων που σχετίζονται με την παραγωγή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα, την εξαγωγική δραστηριότητα. Στον αντίποδα, δεν γίνεται καμία αναφορά σε ζητήματα όπως η απευθείας ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό των λεγόμενων ευγενών ταμείων, δηλαδή του ΟΤΕ και της ΔΕΗ (επιδοτούνται ετησίως με ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ).

neoi asfalistikoΔυστυχώς οι κυβερνώντες δεν διαθέτουν κανένα μακρόπνοο σχέδιο, και πορεύονται άγαρμπα με σχεδιασμό ημέρας και με μοναδικό σκοπό την επικοινωνιακή διαχείριση της κάθε φουρτούνας μέχρι την επόμενη. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά. Ενώ δηλαδή οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί ήδη κατά 6% λόγω της εισφοράς υγείας (η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κατά Χαρδούβελη τις μείωνε κατά 4%) πριν καν αρχίσει η «διαπραγμάτευση», και προεξοφλείται μεγάλη μείωση επικουρικών αλλά και κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση εφευρίσκει τη λεγόμενη προσωπική διαφορά η οποία αφορά μόνο τους νυν συνταξιούχους και αποτελεί μια επιδότηση των απωλειών τους για μια διετία μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Αυτή η μεθόδευση, πέρα από το ότι δημιουργεί άνιση μεταχείριση γενεών, επιχειρεί να φορτώσει τα δυσάρεστα τα οποία η ανεπάρκεια του σήμερα δημιουργεί, σε αυτόν που θα έρθει να διαχειριστεί το χάος αύριο. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός, πως τα ανωτέρω αποτελούν την «ευχάριστη» κυβερνητική εκδοχή.

Δεδομένου του ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί μια χώρα που η ίδια έχει καταστήσει αδύναμη και επιλέγει ξανά να σέρνει τη διαπραγμάτευση σε βάθος χρόνου, είναι βέβαιο πως θα επιβληθεί, όπως πάντα γίνεται στην ιστορία, το δίκαιο του ισχυρού. Θα ξαναζήσουμε στιγμές «δραματικών» γιούρογκρουπ με τη χειρότερη δυνατή πρόταση να έχει γίνει νομοσχέδιο προς ψήφιση. Το μόνο παρήγορο είναι πως ο λαός πια αρχίζει να αντιλαμβάνεται πόσο ανεπαρκή και επικίνδυνη κυβέρνηση διαθέτει. Έχουν παρέλθει πια ανεπιστρεπτί οι εποχές που Κατρούγκαλος, Βαρουφάκης, και οι λοιποί του θιάσου, παρουσίαζαν την «πρότασή» τους για το ασφαλιστικό, που περιλάμβανε 13η σύνταξη και εμπόριο ελπίδας, σε έναν πρόχειρο πάγκο επί της πλατείας Συντάγματος. Η σχεδόν καθολική συμμετοχή στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, υπήρξε δηλωτική των προθέσεων των πολιτών.