Υπό εξέταση το ενδεχόμενο εισαγωγής νέων Ρομά, στο Σώμα της Αστυνομίας και σε Πανεπιστημιακές Σχολές. 

Δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων στους τομείς της παιδείας, της δημόσιας ασφάλειας, του αθλητισμού, του στεγαστικού ζητήματος, της δημόσιας υγείας,  της απογκετοποίησης, εξήγγειλαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, έξι κυβερνητικά στελέχη. 

Συγκεκριμένα, μέτρα για την περιοχή του Μενιδίου αλλά και γενικότερα για τους οικισμούς Ρομά ανά την επικράτεια, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, και Υγείας Παύλος Πολάκης, και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες  για τους τοξικοεξαρτημένους και προγράμματα αθλητισμού που ήταν πάντα μέσο απογκετοποίησης. Επίσης υποσχέθηκε νέες παροχές στους τομείς της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού στις συγκεκριμένες περιοχές με έμφαση στο Μενίδι. Ο ίδιος επίσης ανακοίνωσε «αλλαγή του νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή».

Από την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας δεσμεύτηκε για ενίσχυση της αστυνόμευσης του Μενιδίου και άλλων περιοχών, με στόχο την πάταξη των φαινομένων της διακίνησης ναρκωτικών και οπλοκατοχής.  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε όσον αφορά το ενδεχόμενο εισόδου νέων Ρομά στην αστυνομία ότι «πρέπει να εξεταστεί και νομικά κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο αστυνομικό σώμα παιδιών Ρομά που έχουν τα κατάλληλα γραμματικά προσόντα προκειμένου να συμβάλουν στα θέματα τάξης της περιοχής που αυτοί ξέρουν».

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι:

  • Στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα σε 15 από 25.
  • Θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά των Ρομά.
  • Θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά σχολή γονέων.
  • Αλλαγή στο νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών Ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξήγγειλε μετεγκατάσταση Ρομά σε Δήμους, και ουσιαστικά διάλυση κάποιων των αυθαίρετων οικισμών, με συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κατοικίας τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε ότι στο Μενίδι θα μεταβεί κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας θα γίνει εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής.

Επιπλέον, ο κ. Βασιλειάδης προανήγγειλε αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή και παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στις κοινότητες Ρομά.

πηγή: eleftherostypos.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr