Επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τους συναρμόδιους φορείς.
Το Σχολείο λειτουργεί μόνο με τρεις αποσπασμένες εκπαιδευτικούς και πέντε…εθελοντές καθηγητές!
Οι σπουδαστές κάνουν…έρανο για να συγκεντρώσουν χρήματα για πετρέλαιο, ενώ καθαρίζουν οι ίδιοι τις τουαλέτες!
Η ελλιπής συντήρηση καυστήρων και πυροσβεστήρων καθιστά επικίνδυνη τη λειτουργία του!
Τα σοβαρότατα προβλήματα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, που καθιστούν την εκπαιδευτική του διαδικασία όνειδος, και την κτιριακή λειτουργία του μέχρι και επικίνδυνη, επισημαίνουν οι σπουδαστές/μαθητές του με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης κ. Παυσανία Παπαγεωργίου, την Προϊσταμένη του τμήματος Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, κ. Βασιλική Νικολοπούλου, την Υπεύθυνη Έργου Σ.Δ.Ε. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κ. Ράνια Πριγκιφίλη και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία συγχρόνως κοινοποιούν προς το προεδρείο της Π.Ε.Φ.Α.Σ.Δ.Ε., τους Βουλευτές Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Ιλχάν Αχμέτ (ΔΗ.ΣΥΜ.), τον πολιτευτή κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη (ΝΔ) και τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστο Μέτιο.
«Θεωρούμε ότι ο θεσμός της λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας είναι σημαντικός και πρέπει όλοι όπως μπορούμε να βοηθήσουμε στη διατήρησή του και στη βελτίωσή του», αναφέρουν οι σπουδαστές/μαθητές του Σ.Δ.Ε. Κομοτηνής, που στην επιστολή τους συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι.
Είμαστε οι φοιτούντες ενήλικοι μαθητές/μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής / Β΄ κύκλος.
Βρισκόμαστε στο μέσον του διδακτικού έτους και τα προβλήματα στο Σχολείο μας είναι σοβαρά, πιεστικά, και τα αισθανόμαστε ως «κόμπο στον λαιμό μας», που από στιγμή σε στιγμή θα μας επιφέρει ασφυξία.
Το συναίσθημα αυτό εντείνει η περσινή εμπειρία μας, όταν μας ανακοινώθηκε η απόφαση περί «αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών» (αρ. πρωτ. Κ1/53689/31-3-2016) και η πορεία της λειτουργίας των Σ.Δ.Ε. από την αρχή του διδακτικού έτους μέχρι σήμερα.
Η μη αντίδρασή μας μέχρι τώρα οφείλεται στην υπομονή και στην ανοχή την οποία δείξαμε στηριζόμενοι στη διαβεβαίωση την οποία έδωσε ο τέως Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, για την απρόσκοπτη λειτουργία των Σ.Δ.Ε., απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Συντυχάκη για τη λειτουργία τους στις 14/06/2016 στη Βουλή (https://www.minedu.gov.gr/eidiseis/21556-14-06-16-ta-sde-tha-anoiksoun-xoris-na-epanalifthoyn-ta-provlimata-tou-parelthontos). Στην απάντησή του είχε πει: «Κύριε συνάδελφε, θέλω να θεωρήσετε δεδομένο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και την κοινωνική προσφορά που επιτελούν. Είναι θεσμός που προσφέρει μοναδική διέξοδο σε χιλιάδες ανθρώπους που επιθυμούν να επανέλθουν στη διαδικασία της μάθησης, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και να αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας […]. […] Κύριε συνάδελφε, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα αποδειχθεί τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ότι τα Σ.Δ.Ε. θα ανοίξουν και δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, τουλάχιστον στην έκταση που γνωρίζουμε».
Το άλλο γεγονός που επηρέασε την εκδήλωση της αντίδρασής μας, ήταν και η αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία έγινε στις αρχές Νοεμβρίου του 2016. Θελήσαμε να δώσουμε λίγο χρόνο και να περιμένουμε την εκτέλεση αυτών που έπρεπε να γίνουν καιρό πριν, γεγονός που δεν συνέβη, και έτσι αποτέλεσμα είναι η επιστολή αυτή.
Σας αποστέλλουμε αναλυτικά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για μια ακόμη χρονιά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής:
Έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού
Το σχολείο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λειτουργεί μόνο με τρεις αποσπασμένες εκπαιδευτικούς: τη Διευθύντρια, την Υποδιευθύντρια, και μία μόνιμη αποσπασμένη η οποία ήρθε προς τα τέλη Νοεμβρίου του 2016. Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι να δίνονται λύσεις ανάγκης, όπως η συγχώνευση τμημάτων – ο Β΄ κύκλος σπουδών από τρία τμήματα έγινε δύο. Μια άλλη συνέπεια της έλλειψης αυτής, είναι και η μαθητική διαρροή η οποία τείνει αυξητική, καθώς μαθητές/μαθήτριες του Α΄ κύκλου, βλέποντας την κατάσταση, απέσυραν την αίτησή τους, και κάποιοι/κάποιες που παρακολουθούν, απογοητεύονται καθώς βλέπουν τις προσδοκίες τους να απαξιώνονται. Σε μικρότερη, μέχρι στιγμής, ένταση συναισθημάτων, εκφράζονται και από τους μαθητές/μαθήτριες του Β΄ κύκλου, που βλέπουμε τον αγώνα μας και τα όνειρά μας για κάτι καλύτερο να κινδυνεύουν να διαψευστούν, και με μεγάλο αγώνα συνεχίζουμε να ερχόμαστε για να μην απαξιώσουμε και εμείς οι ίδιοι/ίδιες προσωπικά τον αγώνα που έχουμε κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας, την απόκτηση του τίτλου σπουδών του Σ.Δ.Ε.
Μεγάλη καθυστέρηση πρόσληψης ωρομισθίων καθηγητών/καθηγητριών
Οι ωρομίσθιοι/ωρομίσθιες καθηγητές/καθηγήτριες, τα τελευταία δύο χρόνια προσελήφθησαν τον μήνα Μάρτιο. Φέτος, αν και ευελπιστούσαμε σε έγκαιρη πρόσληψή τους στηριζόμενοι στις δηλώσεις του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που έγιναν στη Βουλή στις 14/06/2017, και πιστεύοντας ότι οι καθυστερήσεις δεν θα επαναληφθούν, δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν διαφαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα και ο χρόνος περνάει με όλα αυτά να λειτουργούν εις βάρος μας. Θα ήταν σοβαρή παράλειψή μας να μην αναφερθούμε και να μην ευχαριστήσουμε θερμά τους πέντε καθηγητές/καθηγήτριες που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές/μαθήτριες του Β΄ κύκλου σπουδών.
Λειτουργικά προβλήματα
Εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, υπάρχουν:
Σοβαρό πρόβλημα στην καθαριότητα: Το Σ.Δ.Ε. Κομοτηνής συνυπάρχει και συμπορεύεται και με άλλους φορείς (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης). Το πρόβλημα της καθαριότητας λόγω έλλειψης κονδυλίων είναι μεγάλο, ειδικά στις τουαλέτες, όπου η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας. Φέτος όπως και πέρυσι, δημιουργήθηκαν εθελοντικές ομάδες εργασίας που φροντίζουν για την καθαριότητα χωρίς να είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, και θεωρούμε πως αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας ενός σχολείου.
Σοβαρότατο πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου: Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της εξόφλησης των προμηθευτών από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., κανείς προμηθευτής δεν δέχεται να μας εφοδιάσει με πετρέλαιο. Μπορεί να φανταστεί ή να υποθέσει κανείς, πως είναι οι αίθουσες διδασκαλίας και οι σχολικοί χώροι, αν συνυπολογίσει τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, που είναι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Την περσινή χρονιά οι μαθητές/μαθήτριες κάναμε εράνους μεταξύ μας για τον εφοδιασμό πετρελαίου. Τέτοιου είδους λύσεις όμως είναι προσωρινές και δεν μπορούμε να τις επαναλαμβάνουμε συνέχεια, γιατί αρκετοί/αρκετές είμαστε άνεργοι/άνεργες.
Αδυναμία μικροεπισκευών και προμηθειών: Δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία αγοράς (αναλώσιμα, γραφική ύλη, κ.ά.) ή συντήρησης (καυστήρα, αναγομώσεις πυροσβεστήρων, μηχανημάτων, κ.ά.). Όλα αυτά καθιστούν δύσκολη, έντονα προβληματική, αλλά και επικίνδυνη τη λειτουργία του σχολείου μας.
Αδυναμία εκπαιδευτικών επισκέψεων και άλλων εκδηλώσεων».