Για πρώτη φορά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε την Τουρκία πως η θεωρία των γκρίζων ζωνών και τα κριτήρια με τα οποία η Άγκυρα τις “καθορίζει”, μπορεί να γίνει … μπούμεραγκ!

Απαντώντας στις δηλώσεις Γιλντιρίμ περί … δήθεν καταλήψεων βραχονησίδων από την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι νησιά «δεν έχουν καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ο αιώνα, στην ελληνική πολιτεία, με βάση τους διεθνείς νόμους». Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, «δεν είναι τι είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά είναι αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση».

Και πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς: «Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν από δεκαετίες και μιλούν για γκρίζες ζώνες, αλλά σας το λέω δημοσίως, για πρώτη φορά, αν εφαρμοστούν τα κριτήρια τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία».

Και συμπλήρωσε επίσης ο Υπ.Εξ.: «Με τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν – όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας – περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία σε αυτήν την κατηγορία».

πηγή: militaire.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr