Ως ένα «βαρύ όνομα στα μεγάλα λόγια και μικρό όνομα στις πράξεις» χαρακτήρισε τη Θράκη ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, στην ειδική αναφορά που έκανε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το βράδυ της Τετάρτης στην Κομοτηνή. Ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε ότι η Θράκη είναι κατά κάποιον τρόπο εγκαταλελειμμένη, εντοπίζοντας πρωτίστως το πρόβλημα της περιοχής στην κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε ότι «η Θράκη είναι Ελλάδα, με όλους τους πληθυσμούς διαφορετικής θρησκείας», για να προσθέσει με νόημα ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που οφείλει να προασπίζει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων, ιδιαίτερα όσων είναι θρησκευτική μειονότητα, αλλά και των ομάδων που καταπιέζονται μέσα σε αυτή, όπως είναι οι Ρομά και οι Πομάκοι».

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στους Πμάκους σχολιάζοντας ότι «οι Πομάκοι είναι ένας τρομερός λαός, με χιλιετίες ιστορία, του οποίου πρέπει να αναγνωρίσουμε και την πολιτισμική και την πολιτική του προσφορά στον πολιτισμό μας».

Εστιάζοντας στην αναπτυξιακή υστέρηση της περιοχής, ανέτρεξε στην εποχή που ο ίδιος ήταν ακόμα μαθητής, πριν τη Χούντα, όταν όπως παρατήρησε «θυμάμαι ότι υπήρξαν ειδικοί αναπτυξιακοί νόμοι, υπήρξε ειδικός σχεδιασμός από τα φορολογικά μέχρι και τις επενδύσεις για τη Θράκη». «Αυτό κάπως το χάσαμε», επισήμανε, «ξεχνώντας ότι η Θράκη είναι η πιο σοβαρή γεωπολιτική διασταύρωση των ηπείρων στην περιοχή μας, ο μεγάλος ενεργειακός κόμβος, ο μεγάλος κόμβος των μεταφορών».

Ακολούθως, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις, κάτι που, όπως έσπευσε να εξηγήσει, σημαίνει ειδικά φορολογικά μέτρα για την περιοχή. Επιπλέον, πρόκρινε τη μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας σε κέρδη και αποθεματικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης την ενίσχυση «με χίλιους τρόπους» των αγροτών και τη διασφάλιση φθηνότερης ενέργειας που περνάει μέσα από την περιοχή.

Δείτε αναλυτικά την αναφορά του κ. Κοτζιά στο ακόλουθο βίντεο: