Σε Επίτιμο Διδάκτορά του, θα αναγορεύσει τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η τελετή θα λάβει χώρα την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή.

Στον ίδιο χώρο, από τις 16:00, θα προηγηθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα «Νεοελληνικός Διαφωτισμός: ελληνικές και βαλκανικές διαδρομές», με ομιλητές τους: Δημοσθένη Στρατηγόπουλο, Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, Εμμανουήλ Βαρβούνη, Ελεονώρα Ναξίδου, Βασιλική Κοντογιάννη, Νικόλαο Μαυρέλο και Θανάση Κούγκουλο (θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης).

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Πασχάλης Κιτρομηλίδης, γεννήθηκε στη Λευκωσία. Με υποτροφία Fulbright σπούδασε πολιτική επιστήμη στα πανεπιστήμια Wesleyan (B. A. with Highest Honors in Government, 1972) και Harvard (M. A., 1975, Ph.D., 1979) στις ΗΠΑ. Δίδαξε ως Lecturer on Government στο Harvard University και εν συνεχεία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής (1983) και Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης (1987-2016). Από το 1980 διευθύνει ως διευθυντής και γενικός γραμματεύς του Δ.Σ. το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004. Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Harvard και Bradeis στις ΗΠΑ, Visiting Fellow και ισόβιο μέλος στο Clare Hall, Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Saint Antony’s College και στο Saint Cross College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης˙ Directeur d’Études invité, École des Hautes Études en Sciences Sociales, Παρίσι˙ Fernand Braudel Senior Fellow, European University Institute, Φλωρεντία και Visiting Professor, Harvard University Center for Italian Renaissance Studies, Villa I Tatti, Φλωρεντία. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (1988-1992), του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου (2006-2009), και του ιδρυτικού Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας της Πολιτικής Σκέψης. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, Επίτιμος Εταίρος του Ινστιτούτου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ρουμανικής Ακαδημίας και Chevalier des Palmes Académiques της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στις 16 Ιανουαρίου 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Είναι συγγραφέας ή επιμελητής πέραν των σαράντα αυτοτελών εκδόσεων στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ βιβλία του έχουν δημοσιευθεί και στα ρωσικά, ρουμανικά και βουλγαρικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ «Νεοελληνικός Διαφωτισμός: ελληνικές και βαλκανικές διαδρομές»

16.00-16.30 Προσέλευση – Εγγραφές

Πρώτη Συνεδρία

Πρόεδρος: Καθηγήτρια Ζωή Αλ. Γαβριηλίδου

16.30 – 16.45: Δημοσθένης ΣτρατηγόπουλοςΈντυπα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού σε βιβλιοθήκες της Κομοτηνής.

16.45 – 17.00: Κωνσταντίνος ΧατζόπουλοςΗ εισαγωγή της αλληλοδιδακτικής στη νεοελληνική εκπαίδευση.

17.00 – 17.15: Εμμανουήλ Βαρβούνης: Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Λαογραφία: η περίπτωση των Δημητριέων.

 17.15 – 17.30: Ελεονώρα Ναξίδου: Ορθόδοξη κοινότητα και πολιτισμική ταυτότητα στα Βαλκάνια του 19ου αιώνα.

Δεύτερη Συνεδρία

Πρόεδρος: Καθηγήτρια Μαρία Δημάση

17.30 – 17.45: Βασιλική Κοντογιάννη: Από τον Ρήγα προς τον Rétif de la Bretonne: ερωτήματα, παρατηρήσεις και υποθέσεις εργασίας.

17.45 – 18.00: Νικόλαος ΜαυρέλοςΤο είδος του Διαλόγου στον Κοραή και οι πολιτικές του διαστάσεις: παραδείγματα λανθάνοντος (;) ριζοσπαστισμού.

18.00 – 18.15: Θανάσης Κούγκουλος: Η ανέκδοτη πεζογραφία του Νικολάου Β. Φαρδύ (1853 – 1901): από την παράδοση του Διαφωτισμού στη ρεαλιστική ηθογραφία.

18.15: Συζήτηση

18.30-19.00: Διάλειμμα

Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ημερίδας:

Καθηγητής Εμμ. Γερ. Βαρβούνης, Πρόεδρος ΤΙΕ/ΔΠΘ

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α  Τ Ε Λ Ε Τ Η Σ Α Ν Α Γ Ο Ρ Ε Υ Σ Η Σ

19.00: Έναρξη της τελετής

          Χαιρετισμός του Πρυτανεύοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

          Καθηγητή κ. Σταύρου Γεωργ. Τουλουπίδη

          Προσφώνηση της Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών

          Σπουδών Καθηγήτριας  κας Ζωής Αλ. Γαβριηλίδου

          Προσφώνηση του Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

         Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη

19.30: Έπαινος του τιμωμένου από τον κ. Κωνσταντίνο Κ. Χατζόπουλο,  Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

19.45: Ανάγνωση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη του ψηφίσματος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

19.50: Ανάγνωση της αναγόρευσης και του διπλώματος από την Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγήτρια κα Ζωή Αλ. Γαβριηλίδου

20.00: Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο, επίδοση των διασήμων και αναγόρευση από τον Πρυτανεύοντα του Δ.Π.Θ. Καθηγητή κ. Σταύρο Γεωργ.Τουλουπίδη

20.15: Ομιλία του Επίτιμου Διδάκτορα κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη με θέμα: «Η σπουδή του Νέου Ελληνισμού ως επιστημονική πρόκληση»

20.30: Πέρας τελετής