Κομοτηναίοι είναι οι πρώτοι Έλληνες που σκαρφάλωσαν στους παγωμένους καταρράκτες του Ερζουρούμ (Θεοδοσιούπολη) της Τουρκίας.

Ο Αρχοντής Εξακοΐδης, ο Αλή Γιακούμπ και ο Χρήστος Καρανίκας, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, εκπροσώπησαν για πρώτη φορά τη χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παγο-Αναρρίχησης στην πόλη της ανατολικής Τουρκίας, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Πρόκειται για διεθνή αναρριχητική συνάντηση χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, με στόχο την προσέλκυση τουριστών, και η οποία κάθε χρόνο «μαγνητίζει» το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ορειβατών-αναρριχητών.

Η περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο 2.000 μέτρων και συνήθως το θερμόμετρο δείχνει μέχρι και -30 βαθμούς Κελσίου. Φέτος όμως λόγω του ήπιου χειμώνα ο υδράργυρος κυμαίνεται περί τους -8 βαθμούς, θερμοκρασία που συνάντησαν και οι ογδόντα αναρριχητές που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση από έντεκα χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κιργιστάν, Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα, κ.α.).

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο άλλωστε, πάγωσαν μόνο 3-4 καταρράκτες, τους οποίους και μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες. Οι Κομοτηναίοι αναρριχητές σκαρφάλωσαν σε δύο από αυτούς, ύψους 80 και 60 μέτρων.

«Ο “ζεστός” χειμώνας κατόρθωσε να μη σχηματιστούν διαδρομές και αρκεστήκαμε στα λίγα. Μια περιοχή με όμορφα τοπία και πολλές δυνατότητες, μια οργάνωση με άψογη φιλοξενία και πολλές συμμετοχές από ευρωπαϊκές και μη χώρες, μας έκανε να προγραμματίζουμε για το επόμενο φεστιβάλ», σημειώνει ικανοποιημένος από την εμπειρία ο Αρχοντής Εξακοΐδης.

Η παγο-αναρρίχηση είναι προφανώς πιο δύσκολη από την «κανονική» ορειβασία, και προδήλως πιο επικίνδυνη, λόγω του ψύχους και των τρεχούμενων νερών, όπως σημειώνει ο κ. Εξακοΐδης, που συμπληρώνει πως απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.