Εν πομπή από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τους προγόνους των αλησμόνητων πατρίδων, μέλη τριάντα σωματείων Ανατολικορωμυλιωτών από όλη την Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία, έφτασαν στο δημοτικό γήπεδο Κομοτηνής όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του τριήμερου 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κομοτηνής και την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Στην κορυφή της πομπής δέσποζε γιγάντια ελληνική σημαία, και ακολουθούσαν τα λάβαρα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) και των σωματείων-μελών, που έδωσαν δυναμικό παρών στην πρωτεύουσα της Θράκης, κρατώντας για μια ακόμη χρονιά άσβεστη τη φλόγα που φωτίζει το ιστορικό παρελθόν του ελληνισμού.

“Αγαπητοί φίλοι, σας καλωσορίζω στην πατρίδα σας”. Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, υποδέχτηκε τους εκατοντάδες συμμετέχοντες, και με νόημα υπογράμμισε τους συμβολισμούς της μεγάλης ελληνικής σημαίας, αλλά και την παρουσία στις εκδηλώσεις του Γενικού Προξένου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνη Μανδρίτη.

Ο κ. Μανδρίτης, που πήρε μέρος στις εκδηλώσεις με αφορμή την εθελοντική σύμπραξη στη διοργάνωση του Συλλόγου Κυπρίων Ροδόπης, επισήμανε τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου.

“Βρισκόμαστε στην καρδιά της Θράκης, βρισκόμαστε κοντά στην αλησμόνητη πατρίδα μας”, σημείωσε η Πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κ. Ευδοκία Παπαχρηστούδη.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν και συμμετέχοντες ομογενείς από το Όρεσετς και το Ιβαΐλοβγκραντ Βουλγαρίας, με την κ. Μαρία Γεωργίεβα-Σταύρεβα να χειροκροτείται θερμά κατά τον χαιρετισμό της.

Το έργο της ΠΟΣΑΡ εξήρε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Κομοτηνής κ. Νατάσα Λιβεριάδου, την καθοριστική συμβολή της οποίας στη διοργάνωση του Ανταμώματος υπογράμμισε εμφατικά η κ. Παπαχρηστούδη.

“Δεν πρόκειται για ένα απλό Αντάμωμα, αλλά για μια ζωτικής σημασίας για την ιστορική μνήμη, διοργάνωση”, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης.

“Η πρωτιά του κόσμου ανήκει στην Ελλάδα. Από την Ελλάδα ξεκίνησαν όλα και στην Ελλάδα καταλήγουν. Γι’ αυτό πολεμούν τόσο την πατρίδα μας”, τόνισε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Μάλιστα ο επίσκοπος προανήγγειλε την ανέγερση Μνημείου Ανατολικορωμυλιωτών στον προσφυγικό Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και τοπικά πολιτιστικά σωματεία, το οποίο έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στις 18/3/2018.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στη διάσωση της Ανατολικορωμυλιώτικης παράδοσης, η εξ Αιγείρου αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΔΠΘ κ. Μαρία Βεργέτη, και ο πρώην Δήμαρχος Μαρώνειας κ. Χρήστος Παπανικολάου.

Εννοείται πως η βραδιά ολοκληρώθηκε με πολύ παραδοσιακό χορό.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ