Το 3ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2018 – Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη», διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε σύμπραξη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών).

  • Η κήρυξη της επίσημης έναρξης του θερινού σχολείου, θα λάβει χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στην καφετέρια της «Λέσχης Κομοτηναίων».
  • Η τελετή λήξης των εργασιών, στην οποία περιλαμβάνονται η επίσημη παρουσίαση εργασιών των φοιτητών, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Αποτίμηση του θερινού σχολείου 2018», και η επίδοση βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες, θα λάβει χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στο «Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής».

Συνοπτική παρουσίαση του 3ου θερινού σχολείου

Αντικείμενο: Ήδη από την αρχαιότητα απώτερος στόχος των δραματουργών ήταν ο αντίκτυπος των έργων τους στο θεατρικό κοινό κατά την παράστασή τους, η παροχή «θεάματος» δια του μέλους, του λόγου, της ορχήσεως και της όψεως. Το δεύτερο θερινό σχολείο, εκτός από την εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων κειμένων, προσφέρει μία εκτεταμένη πρακτική πρόσβαση στα δράματα ως σκηνική τέχνη. Υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων σε θέματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές της σκηνικής παράστασης και της από σκηνής επικοινωνίας, καθώς –χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας– θα επεξεργαστούν παραστατικά επιλεγμένα αποσπάσματα αρχαίων δραμάτων, μετά την εξάσκησή τους στη θεατρική μετάφραση αρχαιοελληνικών δραμάτων. Παράλληλα, στο θεωρητικό μέρος οι φοιτητές θα ασχοληθούν διεξοδικά και με τις πτυχές του αρχαίου θεάτρου μέσω επιλεγμένων τραγικών και κωμικών έργων, όπως επίσης και με την πρόσληψη και επιβίωση του αρχαίου δράματος στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το σημερινό θέατρο και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει σε κλασικούς φιλολόγους.

Πρόγραμμα (διάρκεια: 2 εβδομάδες)
– Ενότητες διδασκαλίας στον θεωρητικό τομέα : 7 × 4 ώρες διδασκαλίας (χώρος: Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής)
– Ενότητες διδασκαλίας στον πρακτικό τομέα: 10 × 3 ώρες διδασκαλίας (χώρος: ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής)
– Επίσκεψη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 2ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η αναζήτηση του Κωμικού» (22-29 Σεπτεμβρίου 2018)
– 2 εκδρομές σε αρχαία θέατρα/αρχαιολογικούς χώρους: α) Μαρώνεια και αρχοντικό Ταβανιώτη: ξενάγηση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, στην περιοχή της αρχαίας Μαρώνειας και στο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια από την προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Ροδόπης, αρχαιολόγο Δρ. Χρ. Καραδήμα και την αρχαιολόγο Δρ. Νάγια Δαλακούρα και β) Αρχαία Άβδηρα: Επίσκεψη στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αβδήρων.
Έξοδα συμμετοχής: δεν υπάρχουν.
Διαμονή: Φιλοξενία στις εστίες του ΔΠΘ.

Διδάσκοντες:

Καθηγητές
M. Bauer, Lecturer, Institute of Languages and Literature, University of Innsbruck.
M. Culumovic, Fellow in Pindaric Studies, Center for Hellenic Studies, Harvard University.
M. Seibel, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας και καθηγητής υποκριτικής και φωνητικής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Opera Studio του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, M.A. στη σκηνοθεσία θεάτρου και όπερας από το Middlesex University London.
Τζ. Κακουδάκη, σκηνοθέτης, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός – Σύμβουλος Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεργάτης Λυκείου Επιδαύρου.
Α. Κοντογιάννη, θεατρολόγος, προϊσταμένη Τμήματος Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου-Δραματολογίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ι. Παπαδοπούλου, Μόνιμη Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., γνωστικό αντικείμενο: Κλασική Φιλολογία-Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου στη Θεματική Ενότητα «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο».
Γ. Ρήγας, σκηνοθέτης, υπεύθυνος σπουδών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Γ. Τσόκου, θεατρολόγος, εξωτερική συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Γ. Τσομής, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία – Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου στη Θεματική Ενότητα «Ελληνικά Γράμματα Ι»-Εντεταλμένος Υφηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe, Frankfurt am Main.

Υποψ. Διδάκτορες
Μ. Αναστασιάδης, φιλόλογος, υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., ειδίκευση: Ελληνιστική Ποίηση.
Χ. Ευστρατίου, φιλόλογος, υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., ειδίκευση: Αρχαίο Δράμα – θεατρικός παραγωγός.

Στο 3ο θερινό σχολείο συμμετέχουν κατόπιν επιλογής από την Επιστημονική Επιτροπή: 25 φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών (προμεταπτυχιακού, μεταπτυχιακού και υποψήφιοι διδάκτορες) από το το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. , των Τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας , Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ., το τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, τα τμήματα Φιλολογίας των Ε.Κ.Π.Α. και Πατρών, το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και το τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας .

Χορηγοί: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δήμος Κομοτηνής-ΔΚΕΠΠΑΚ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, «Λέσχη Κομοτηναίων», Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, Δημοκρίτειο Travels, Ξενοδοχείο «Ορφέας», Δημοκρίτειο Χαρτοβιβλιοπωλείο, Φωτοτυπείο «Ο Φωτο-τυπάς».