Η επιχείρηση-«ξήλωμα» και τα εμπόδια στην προσπάθεια των υπαλλήλων της Καθαριότητας

Το φαινόμενο είναι γνωστό και δε χωράει μεγάλη ανάλυση στην περιγραφή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως τις περιόδους της άφιξης των νέων φοιτητών του Δημοκριτείου, οι δρόμοι και οι πλατείες της Κομοτηνής, οι στάσεις, οι βιτρίνες κλειστών μαγαζιών, οι τηλεφωνικοί θάλαμοι, οι κολόνες, οι τοίχοι, ακόμη και τα δέντρα σε ορισμένες περιπτώσεις, καλύπτονται από δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες αυτοκόλλητα ενοικιαστηρίων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπρος στην αγωνία τους να βρουν ενοικιαστές, δε διστάζουν να κολλήσουν ενοικιαστήρια και στα πιο απίθανα σημεία της πόλης, αδιαφορώντας για την αισθητική ρύπανση που προκαλούν.

Στο φαινόμενο αυτό φιλοδοξεί να απαντήσει αποφασιστικά η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, οι υπάλληλοι της οποίας, υπό τις οδηγίες του κ. Γιάννη Μουρτίδη πλέον, επιδίδονται στην αφαίρεση και απομάκρυνση των παράνομων ενοικιαστηρίων. Το «ξήλωμα» άρχισε από το πρωί της περασμένης Δευτέρας και θα συνεχιστεί συστηματικά και τις επόμενες ημέρες.

Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος, που θα απαιτηθεί για την πλήρη απομάκρυνση, καθότι, αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή, τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί ενοικιαστήρια είναι αναρίθμητα μέσα στην πόλη.

Ένα δεύτερο εμπόδιο που καλούνται να προσπεράσουν οι υπάλληλοι της Καθαριότητας είναι το γεγονός ότι ασυνείδητοι πολίτες τους ακολουθούν, κυριολεκτικά κατά πόδας, για να κολλήσουν νέα ενοικιαστήρια εκεί όπου μόλις έχουν αφαιρεθεί τα προηγούμενα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επιβεβαιώνεται από επισυναπτόμενη φωτογραφία, είναι το τοιχάκι δίπλα από το ΚΕΠ της κεντρικής πλατείας, στο οποίο λίγες μόλις ώρες αφότου «ξηλώθηκαν» τα δεκάδες ενοικιαστήρια που το κάλυπταν, κάποιοι μάλλον θεώρησαν ως ευκαιρία να πάνε να κολλήσουν καινούργια…