Ο «Οδηγός της παρέας» φοράει ένα ειδικό βραχιολάκι, και όταν αποχωρήσει από το μπαρ κάνει με δική του θέληση φιλικό αλκοτέστ για να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει, επιβραβεύεται, ενώ σε άλλη περίπτωση αφήνει το όχημα και επιστρέφει σπίτι του με ταξί.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», διοργανώνουν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την πολύ επιτυχημένη ενέργεια «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα».

Η δράση διοργανώνεται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και σε ακόμη 26 πόλεις στην Ελλάδα, και κύριος στόχος της, με κεντρικό μήνυμα «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί», είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, για την Οδική Ασφάλεια.

%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1Στην Κομοτηνή, εθελοντές και ασκούμενοι του Europe Direct Κομοτηνής, θα συναντήσουν νέες και νέους σε νυχτερινά μαγαζιά, στον πεζόδρομο της Βενιζέλου και στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα συζητήσουν μαζί τους για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση, και θα τους ενθαρρύνουν να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» – ο αποδέκτης αφού υιοθετήσει τον τίτλο, δεσμεύεται να μην καταναλώσει αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του. Ο «Οδηγός της παρέας» φοράει ένα ειδικό βραχιολάκι για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμος και όταν αποχωρήσει από το μπαρ μπορεί να κάνει με δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει, επιβραβεύεται, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Το μήνυμα της βραδιάς είναι: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει: Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Η ενέργεια υλοποιείται με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, η οποία όπως κάθε χρόνο διαθέτει τα αλκοολόμετρα στις κατά τόπους εκδηλώσεις.

Επιπλέον  η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», πραγματοποιείται και φέτος με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών.