«Η πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση – Ποια είναι η Κομοτηνή των γυναικών;».

Street preview performance στις 7 το πρωί του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου, στον πεζόδρομο της οδού Ερμού.

DSC02431φΤο «Peace Talk», ένα έργο γραμμένο από τις επτά χριστιανές και τις τρεις μουσουλμάνες πρωταγωνίστριές του, ερασιτέχνες ηθοποιούς, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδάς τους, Χριστιάνας Λαμπρινίδη, θα ανέβει στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Κομοτηνής, που οργανώνει και την παραγωγή του.

Θα δοθούν συνολικά επτά παραστάσεις, από το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 21:00, διάρκεια 60΄).

Απαντά σε ερωτήματα όπως «πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται οι ίδιες τα σύνορα, την ιθαγένεια, την ιστορία της οικογένειας, τον εαυτό τους, τον δικό τους χώρο και τον τόπο τους; Πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σύγκρουση και οδηγούν τη συμφιλίωση;».

“Πολιτισμικό γεγονός” χαρακτήρισε την παράσταση η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, εξαίροντας τις γυναίκες που θα ανέβουν στη σκηνή “καταθέτοντας την ψυχή, την καρδιά και το σώμα τους”.

 

«Το Peace Talk είναι μια διαδικασία, δεν είναι ένα τετελεσμένο όριο. Είναι ένας χώρος, ένα έδαφος που συμβαίνει σε μια θεατρική σκηνή αλλά και όταν είναι μαζί οι γυναίκες που το αποτελούν. Το θέατρο προβάλλει τη διαδικασία κι η διαδικασία φιλοξενεί τη στιγμή που γίνεται», σημειώνει η κ. Λαμπρινίδου, που πριν από είκοσι τρία χρόνια είχε δημιουργήσει και πάλι στην Κομοτηνή, με γυναίκες-μέλη του συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία», τα «Ρήγματα Σιωπής».

Παράλληλα τονίζει πως το Peace Talk δεν θα μπορούσε σήμερα να παιχτεί στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα καταδεικνύει το ύψιστο αγαθό της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στη χώρα αυτή. Συνάμα, σύμφωνα με τη διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδα, το Peace Talk αποκρούει την ισλαμοφοβία και συνιστά ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας της Κομοτηνής, προκειμένου αφενός να εδραιώνει αδιαλείπτως την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων – στοιχείο πρότυπο ανά τον κόσμο – και αφετέρου να αναχαιτίζει όσους τροφοδοτούν συγκρουσιακές τάσεις.

Μια «γεύση» από το έργο (preview performance), θα πάρουν όσες και όσοι στις 7 το πρωί του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου, βρεθούν στον πεζόδρομο της Ερμού Κομοτηνής. «Επιλέξαμε συμβολικά την ώρα του χαράματος, γαιτί πιστεύουμε ότι με το έργο μας μπορεί να ξεκινήσει μια καινούρια μέρα», αναφέρει η κ. Λαμπρινίδη.

Το «ταξίδι» του έργου ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο με «αγγέλους» δύο φιλοσόφους: τον Αριστοτέλη και τον Avicenna, «και αναζητήσαμε τα σύνορα, γιατί είμαστε στα σύνορα μ’ εαυτό, με άλλο εαυτό, με γλώσσα, μ΄ άλλη γλώσσα, με μητρική όραση, με άλλη όραση, με αφή, με άλλη αφή», όπως υπογραμμίζει η κ. Λαμπρινίδη, για να συμπληρώσει: «Η σύγκρουση έγινε κοινός τόπος – με ρίζες μας τα Ρήγματα στη σιωπή. Πως διδάσκεται η τόλμη – τη γη που φτιάξαμε και ζήσαμε είκοσι δύο χρόνια πριν».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει της παράστασης, η κ. Λαμπρινίδη:

 

Συντελεστές:

Σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία:  Χριστιάνα Λαμπρινίδη.

Παίζουν με κείμενα δικά τους:

Δανάη Δερμεντζοπούλου, Έφη Καλεντερίδου, Βιβή Κολεντζαρίδου, Σοφία Κύρου – Τερζή, Άννα Ξενοδοχίδου, Θεανώ Πασχάλη, Σουκράν Ραΐφ, Ελένη Στεργιάδου – Καρακατσούλη, Νετζιλά Τσαούς Μουσταφά Μεμέτ, Τζαχιδέ Χασεκή.

Κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Τζατζανάς

Φωτογράφος: Άγγελος Μίχας

Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Τζατζανάς

Διεύθυνση παραγωγής:  Μανόλης Σάρδης

Κρατήσεις θέσεων: 25310-37770.