Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Θράκης θα διοργανώσει “Φεστιβάλ Νεολαίας” στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στις 19 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης “ιδρύθηκε το 1982 με έδρα τη Κομοτηνή, με βασικό σκοπό την αξιοποίηση των πνευματικών δυνατοτήτων του επιστημονικού δυναμικού της μειονότητας, τη διατήρηση, διαφύλαξη, προβολή των λαϊκών παραδόσεων και εθίμων αυτής, παράλληλα με τη συμβολή στην εν γένει πνευματική και κοινωνική πρόοδο της μειονότητας. Αποτελείται από απόφοιτους Ανωτάτων Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημιακών Σχολών, οι οποίοι ανήκουν στη Μειονότητα της Θράκης, και αριθμεί σήμερα περί τα χίλια μέλη. Στον Σύλλογο λειτουργούν τμήμα γυναικών, όμιλος φοιτητών, συγκρότημα παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, καθώς και καλλιτεχνικό τμήμα. Η υλοποίηση των σκοπών του, δύναται μέσα από τη συνδιοργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων”.

Σκοπός ειδικότερα του “Φεστιβάλ Νεολαίας”, είναι “η ανάπτυξη και η σύσφιξη των πνευματικών, μορφωτικών και προσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών του Συλλόγου και της Μειονότητας. Επίσης, η προάσπιση και καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πολιτιστική καλλιέργεια των νέων, η δημιουργία γέφυρας φιλίας μεταξύ τους, ο εθελοντισμός, η ένταξή τους στην κοινωνική ζωή, η προβολή της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής, καθώς και η δημιουργία δεσμών παράλληλα με τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, το οποίο επιτυγχάνεται μέσω των εκδηλώσεων ευρείας απήχησης. Ακόμη, η προσέλκυση νέων από όλη τη Θράκη σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα με μηνύματα ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας μεταξύ των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, συγχρόνως με την καλλιέργεια και προαγωγή των πολιτιστικών αξιών της περιοχής, η τόνωση της πολιτιστικής ζωής, καθώς και η οικονομική τόνωση της τοπικής αγοράς μέσω των επισκεπτών από όλη τη Θράκη. Αυτό επιτυγχάνετε μέσω των ανοικτών εκδηλώσεων που ταυτόχρονα τέρπουν και ψυχαγωγούν τον κόσμο και συμβάλλουν στην διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανθρώπινων σχέσεων και της επικοινωνίας”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικά συγκροτήματα που θα παίξουν διάφορα είδη μουσικής, χορευτικές παραδοσιακές παραστάσεις, έκθεση φωτογραφίας, ομιλίες, και τιμητική εκδήλωση με βραβεύσεις προσώπων και φορέων “που έχουν προσφέρει και προσφέρουν σε καίριους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του τόπου”.