«Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις», είναι το θέμα τριήμερου, διεθνούς ερευνητικού πολυεπιστημονικού συνεδρίου, που προγραμματίζεται να διοργανωθεί από το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον ερχόμενο Μάρτιο, στην Κομοτηνή.

Στόχος του συνεδρίου, είναι η πολυεπιστημονική και διεπιστημονική μελέτη της προέλευσης και παρουσίας των Πομάκων στον ευρύτερο Θρακικό χώρο, διαχρονικά και συγχρονικά.

Ειδικότερα, θα εξεταστούν αντικείμενα όπως: ιστορία και αρχαιολογία, εθνογενετικά χαρακτηριστικά και μοριακή βιολογία, γεωγραφία και δημογραφία, περιβάλλον και οικολογία, θρησκεία, γλώσσα, ενδυματολογία και λαογραφία (όλα τα θέματα της λεγόμενης παραδοσιακής και της σύγχρονης λαογραφίας).

Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου, αποτελούν οι:

– Αντώνης Μπαρτσιώκας, Πρόεδρος / Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ – Δ/ντής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογίας.

– Μανώλης Βαρβούνης / Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ – Δ/ντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

– Μανώλης Σέργης / Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ.

– Βασίλης Δαλκαβούκης / Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ.

– Κατερίνα Μάρκου / Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ.

– Λευτέρης Χαρατσίδης / Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ.

– Βάλια Κράββα / Λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Πάντως, οι Πομάκοι της περιοχής, διερωτώνται αν θα προσκληθούν εκπρόσωποί τους…