Οι προβλεπόμενες εργασίες θα εκτελεσθούν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Με αφορμή την έγκριση της μελέτης για τις ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής, «πράσινο φως» άναψε το Υπουργείο Πολιτισμού στην αρχιτεκτονική μελέτη και στη μελέτη συντήρησης του έργου «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής».

Η απόφαση, που ήταν μία από τις τελευταίες του απερχόμενου Υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, εκδόθηκε με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, οι προβλεπόμενες εργασίες θα εκτελεσθούν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

ddsaΥπενθυμίζεται πως το έργο «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής (ΣΒΑΑ), ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καθοριστικής ανάδειξης της μακραίωνης πολιτισμικής ιστορίας της διοικητικής πρωτεύουσας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και
Θράκης. Η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου αυτού σχεδίου, διαμορφώνεται ως εξής: εντός και περιμετρικά του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής – Συνοικία Βαρόσι – Δημοτική Αγορά Κομοτηνής – Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιμαρέτ – Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. Η περιοχή εμπεριέχει σημαντικά μνημεία-ορόσημα της πόλης, όπως ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Τσανάκλειος Σχολή, τα διατηρητέα Νέστορος Τσανακλή, Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής, καθώς και ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και διοικητικής δραστηριότητας της πόλης. Με βάση τα παραπάνω, επιλέχθηκε και το εταιρικό σχήμα υλοποίησης του έργου, το οποίο περιλαμβάνει τον «πυρήνα» των φορέων που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παρεμβάσεων της ΣΒΑΑ. Στον «πυρήνα» αυτόν βρίσκονται ο Δήμος Κομοτηνής, η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Το έργο «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής», είναι ένα από τα έντεκα του προσωρινού καταλόγου πράξεων που έχουν συντάξει και προωθούν οι ανωτέρω συνεργαζόμενοι φορείς.

Μια μικρή ιδέα από τη θεαματική αλλαγή που θα επιφέρουν στο βυζαντινό κάστρο οι παρεμβάσεις του έργου, μας προσφέρουν οι φωτογραφίες που ανήρτησε στο facebook, με αφορμή την έγκριση της σχετικής μελέτης, ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Γιώργος Εφραιμίδης. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται τρισδιάστατα, το «πριν» και το «μετά» του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το «μετά» πλέον – με δεδομένη την έγκριση της μελέτης ανάπλασης – να έρχεται ακόμα πιο κοντά…

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης ανάπλασης, αλλά και της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής παρέμβασης πέριξ του Βυζαντινού Κάστρου της πόλης, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από όλους.