Το καλάθι έχει ύψος 2,5 μ., διάμετρο 1,5 μ., και χωράει έξι ενήλικα άτομα!

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΚΟΣΜΟΥΤο μεγαλύτερο καλάθι (καπνοκάλαθο για την ακρίβεια) του κόσμου, εκτίθεται στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Θρυλορίου Κομοτηνής, και από φέτος, ανάλογα με την εποχή και τα σημαντικά γεγονότα της κάθε περιόδου, θα φοράει τα «γιορτινά» του και θα αποτελεί σημείο αναφοράς των θρακικών εθίμων, της τοπικής παράδοσης, των εθνικών επετείων.

Η αρχή έγινε την πρωτομηνιά του Μαρτίου, διακοσμημένο με τα χρώματα και τις κλωστές του Μάρτη – στους επισκέπτες που βρέθηκαν στο Μουσείο για να θαυμάσουν το τεράστιο «Μαρτιάτικο» καλάθι, μοιράστηκαν ‘‘Μάρτηδες’’ (βραχιολάκια).

Την 25η Μαρτίου θα στολιστεί με τα εθνικά χρώματα, ενώ το Πάσχα θα έχει σχετικό διάκοσμο.

Τα θρακικά «Μαρτιάτικα» βραχιολάκια

Στη Θράκη την πρώτη μέρα κάθε Μαρτίου, οι μανάδες έστριβαν κόκκινη και άσπρη κλωστή και την φορούσαν σε μορφή βραχιολιού στα παιδιά τους για «να μην τους κάψει ο ήλιος του Μάρτη και μαυρίσουν». Σε άλλες περιοχές της Χερσονήσου του Αίμου, με τα ίδια χρώματα και κλωστές δημιουργούν όμορφα στολίδια τα οποία πιστεύεται ότι φέρνουν τύχη, προφυλάσσουν από το κακό, κ.ά.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΚΟΣΜΟΥΚαι το μικρότερο καλάθι του κόσμου!

Στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Θρυλορίου Κομοτηνής, φιλοξενείται και το μικρότερο χειροποίητο καλάθι στον κόσμο, ύψους 7 χιλιοστών του μέτρου, δείγμα εξαιρετικής μικρο-πλεκτικής τέχνης. Είναι κατασκευασμένο από βέργα ιτιάς και εκτίθεται σε ειδική προθήκη προκαλώντας όπως είναι φυσικό με το μικρό του μέγεθος το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Γνωρίστε το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Θρυλορίου Κομοτηνής

Ιδρύθηκε στις 18/2/1995 και βρίσκεται στον Οικισμό Θρυλορίου του Δήμου Κομοτηνής, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη. Πρόκειται για εθνογραφικό-τεχνολογικό μουσείο, μοναδικό για το θεματικό του αντικείμενο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τον αρχικό πυρήνα των εκθεμάτων του, αποτελούσαν καλάθια των Ρωμά προερχόμενα από τα τρία εθνικά τμήματα της ευρείας Θράκης, δηλαδή, το ελληνικό, το βουλγαρικό και το τουρκικό. Ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά στο πανόραμα της καλαθοπλεκτικής, με καλάθια Πομάκων, Ποντίων, Ανατολικοθρακών, Καππαδοκών κ.ά. Σταδιακά η συλλογή επεκτάθηκε και εμπλουτίστηκε με εκθέματα και από άλλες χώρες της Χερσονήσου του Αίμου, ώστε τελικά να περιλαμβάνει καλάθια από πολλές χώρες του κόσμου (Αίγυπτο, Λίβανο, Αρμενία, Συρία, Αργεντινή, Ινδία, κ.α), κατασκευασμένα και από μη Ρωμά πληθυσμούς.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗΣ 2
Ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Αντώνης Λιάπης.

Στο μουσείο ο επισκέπτης θα συναντήσει καλάθια πλεγμένα από διαφορετικά υλικά και τρόπους πλέξης. Κυρίαρχα υλικά στα νεότερα χρόνια παραμένουν το καλάμι και η λυγαριά, ενώ στα αστικής χρήσης καλάθια κυριαρχεί η αποφλοιωμένη ιτιά, η οποία συνδυάζει ευκαμψία και αισθητική. Παλαιότερα, οι αγροτικές εργασίες απαιτούσαν τη χρήση πιο ανθεκτικών υλικών, όπως βέργες φουντουκιάς, κρανιάς και αγριακακίας. Σήμερα τη συλλογή απαρτίζουν περισσότερα από 1.000 αντικείμενα (καλάθια, πανέρια, βέργες, σκούπες, ψάθες, εργαλεία, μινιατούρες, κ.ά.), από τα οποία εκτίθενται περίπου τα 500. Τμήματα της συλλογής έχουν εκτεθεί κατά καιρούς στη Θεσσαλονίκη, στον Έβρο, στη Γαλλία, κ.α. Το Μουσείο, ως εκπαιδευτικό-μουσειοπαιδαγωγικό κέντρο, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει εκπονήσει, απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να γράψουν μια ευχή και να τη ρίξουν στο Καλάθι της Τύχης (στη ρωμανί γλώσσα: Ε Μπαχτάκο Σεβλί), όπου όλες οι ευχές μαζί, μία φορά τον χρόνο, και ειδικότερα το βράδυ της 5ης Μαΐου, θα παραμείνουν ολονυχτίς-σύμφωνα με τα τσιγγάνικα έθιμα- στην ύπαιθρο, κάτω από το φως των αστεριών. Την επομένη το πρωί νεαρές κοπέλες θα το παραλάβουν και θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο του εθίμου Εντερλέζι (η εκδοχή του Αγίου Γεωργίου στον μουσουλμανικό κόσμο), το οποίο γιορτάζεται με εντυπωσιακό τρόπο στη συνοικία των Ρωμά στο τέρμα της οδού Αδριανουπόλεως στην Κομοτηνή.

Ο διαδραστικός χαρακτήρας του Μουσείου εκπληρώνεται και στο…θεραπευτικό επίπεδο! Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα από τη μια να δει το Θεραπευτικό Καλάθι ή Καλάθι του Φόβου (στη ρωμανί γλώσσα: Ε Τρασάκο Σεβλί), και από την άλλη να βοηθηθεί από αυτό, καθώς μπορεί να προμηθευθεί ανέξοδα ένα κομμάτι κόκκινης ιτιάς και να το χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις οδηγίες που θα του δοθούν.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗΣΚατά τη διάρκεια της επίσκεψης προβάλλεται ντοκυμαντέρ επτάλεπτης διάρκειας (ανάλογα με τις προτιμήσεις του επισκέπτη) με θέμα την καλαθοπλεκτική στη Θράκη. Στο Μουσείο λειτουργεί και πωλητήριο καλαθιών και αναμνηστικών, καθώς και βιβλίων σχετικών με την καλαθοπλεκτική και τη Θράκη.

Τους κυριότερους τομείς δράσεις του Μουσείου συγκροτούν:

  • η επιστημονική έρευνα.
  • ο εμπλουτισμός της συλλογής.
  • η εκπαίδευση.
  • η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.
  • η αναστροφή των στερεοτύπων για τους Ρωμά.
  • οι εκδόσεις.
  • οι περιοδικές εκθέσεις.
  • η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού.
  • η στήριξη των εναπομεινάντων καλαθοπλεκτών με την πρoβολή του τσιγγάνικου καλαθιού ως παραδοσιακού και οικολογικού προϊόντος.

Για επισκέψεις, απαραίτητη είναι η τηλεφωνική προ-συνεννόηση στο 6977585844.