Το 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ρου Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού, σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο “Περιβάλλον και Πολιτισμός”.

Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του.

Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας), με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία, διαχρονικά.

Φέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, με την υλοποίηση για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεων εμπνευσμένες από τη θεματική του “αέρα”, με το γενικό τίτλο “Πνοές Ανέμων”. Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.

Οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα προγραμματίζονται στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου. Σε αυτές συμμετέχουν σαράντα φορείς από τριάντα Περιφερειακές Ενότητες από όλη την επικράτεια, ενώ σε εξήντα τρεις αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, θα υλοποιηθούν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, κ.ά.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχει στις εκδηλώσεις, διοργανώνοντας (για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-8 ετών), το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Το θαλάσσιο ταξίδι και οι περιπέτειες ενός αρχαίου αποίκου από την Ιωνία, με προορισμό ένα λιμάνι της Θράκης”, στον  χώρο εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής όπου φιλοξενείται η περιοδική έκθεση με τίτλο «Θρακικό πέλαγος: Δρόμοι της θάλασσας, ναυάγια και ενάλια ευρήματα». Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2531022411 (Νάγια Δαλακούρα).