Τιμητικό αφιέρωμα στην «τρίτη ηλικία», συνδιοργανώνουν η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης, ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Εύμολπος», και το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ., στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης (Φιλίππου 31 – Κομοτηνή).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

– Προβολή του ντοκιμαντέρ (27΄) της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κομοτηνής Μαρίας Νικολάου “Μάνες και Κόρες”, με θέμα τις εργάτριες μεταξιού του Σουφλίου.

– Πρόγραμμα χορωδιακών τραγουδιών.

– Δεξίωση με κρασί από τα Θρακικά αμπέλια και εδέσματα από τα μέλη των Συλλόγων.

– Έκθεση χειροτεχνημάτων από το Δημιουργικό Εργαστήρι Γυναικών της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης.

Λίγα λόγια για το “Μάνες και κόρες”

To ντοκιμαντέρ “Μάνες και Κόρες” της Κομοτηναίας Μαρίας Νικολάου, δημοσιογράφου της ΕΡΑ Κομοτηνής και αποφοίτου του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕCI “Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες” (QJNT), είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες των μεταξεργατών και μεταξεργατριών της δεκαετίας του ’30 στο Σουφλί του Έβρου. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας σχεδόν στο σύνολό τους είναι ηλικιωμένοι σήμερα, παιδιά χθες, που στήριζαν τις οικογένειές τους με το πενιχρό τους μεροκάματο. Το ντοκιμαντέρ, με ουσιαστική δημοσιογραφική έρευνα και πολλά πλάνα, προβλήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2016. Αποτελεί φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.

Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το “Χαρέτσι” για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινά η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου. Κρατάει περίπου δέκα μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία. Το κυρίαρχο σύνθημα είναι “100 ή θάνατος” (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών), όπως και το “μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες”. Η αγωνιστική διάθεση ήταν έντονη, και η “Πνύκα” ανοιχτό βήμα για όλους: “Τις αγορεύειν βούλεται”. Η αθηναϊκή δημοκρατία είχε πάρει σάρκα και οστά. Τον λόγο έπαιρνε όποιος ήθελε να εκφράσει άποψη, είτε ήταν μορφωμένος ή αμόρφωτος, άντρας ή γυναίκα. Σε τούτο τον ξεσηκωμό οι γυναίκες ισότιμα αντιμετωπίστηκαν, αλλά και ισάξια αγωνίστηκαν. Αυτές οι ημέρες άφησαν το σημάδι τους στην τοπική ιστορία αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας. Το κέρδος; Η τιμή του κουκουλιού ανά κιλό ανεβαίνει από τις 45 στις 75 δραχμές. Νίκη. Το κόστος; Οι πρωτεργάτες το πλήρωσαν με φυλακίσεις και εξορίες.

Συντελεστές

Επιστημονική Σύμβουλος: Αφροδίτη Νικολαΐδου.

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Έρευνα: Μαρία Νικολάου.

Μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης.

Μουσική: Δημήτρης Σβυντρίδης.

Απόδοση στα αγγλικά: Μυρσίνη Λαντζουράκη και Τούλα Καρανδρέου.