Επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου του Κομοτηναίου, τελέστηκαν στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Χρύσα Μαυρίδου, τόνισε: «Εκατό χρόνια μετά από τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είμαστε εδώ με συναίσθημα ευθύνης για να τιμήσουμε τα θύματα αλλά και για να διατρανώσουμε ως απόγονοι των Γενοκτονημένων, τον αγώνα μας για τη δικαίωσή τους. Και η δικαίωση τους θα έρθει με την αναγνώριση της Γενοκτονίας διεθνώς. Χέρι – χέρι με τους Αρμένιους, τους Ασύριους, μια και είναι τρεις λαοί με κοινό θύτη, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και πορεύονται για τη δικαίωση αυτών των θυμάτων. Εμείς είμαστε εδώ και θυμόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τη λήθη, γιατί η λήθη είναι η «δολοφονία» των νεκρών, και εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε, να διατρανώσουμε το δίκαιο αίτημα, γιατί οποιαδήποτε Γενοκτονία συντελέστηκε ή δυστυχώς συντελείται, είναι έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και δεν είναι θέμα μόνο Ποντίων ή Αρμενίων ή Ασύριων, αλλά είναι θέμα όλης της Ανθρωπότητας και όλοι μαζί πρέπει να ενωθούμε για να πετύχουμε ώστε το μέλλον των παιδιών μας να είναι μακριά από Γενοκτονίες και τραγικά γεγονότα».
Το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Χαρίτου, σημείωσε: «Στη σημερινή δύσκολη ιστορική περίοδο που η χώρα μας δέχεται απειλές και προκλήσεις από τους γείτονες, που στην περιοχή μας εγείρονται εκ του μη όντως ζητήματα από αυτούς που το ιστορικό παρελθόν θα έπρεπε να τους κάνει να σιωπούν, ζητήματα που αφορούν την ελληνική έννομη τάξη, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού οφείλει όχι μόνο να μας προβληματίσει, αλλά και να μας διδάσκει ότι οφείλουμε να βαδίσουμε ενωμένοι για να μπορέσει να κρατηθεί η χώρα όρθια, για να επανακτήσει τη θέση της και τον ρόλο της στην Ευρώπη αλλά και στη διεθνή σκηνή, για να μπορέσει με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις απειλές και τις προκλήσεις».