Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής ΔΠΘ και τον Δήμο Κομοτηνής

Το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού με θέμα: «Αντιμετώπιση – διαχείριση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων: Νέες ρυθμίσεις, διαχρονικά ερωτήματα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.

Τον συντονισμό της συζήτησης θα έχει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Αθανασία Συκιώτου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. Εισηγητές της ενημερωτικής εκδήλωσης θα είναι οι:

  • Διονύσιος Λαμπρίδης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης
  • Γιώργος Κυμπαρίδης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης
  • Θάνος Καραγιώργης, Κτηνίατρος του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής
  • Ελευθέριος Κολλυδάκης, Κτηνίατρος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, και
  • Παναγιώτης Γκουδουσίδης, Υπεύθυνος της Φιλοζωικής Εταιρείας Κομοτηνής

Λίγα λόγια για το νομοθετικό πλαίσιο

Τον Φεβρουάριο του 2012 δημοσιεύτηκε ο νόμος  4039 με τίτλο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», ενώ με τον νόμο 4235/2014 και 4483/2017 εισήχθησαν ουσιώδεις αλλαγές και κατέστη πιο σαφής η διαδικασία επιβολής των προστίμων για τις παραβιάσεις του ν. 4039/2012.

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων

  • Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν υποχρέωση α) να μεριμνούν για την ευζωία του ζώου, β) να φροντίζουν για την κτηνιατρική περίθαλψή του, τη στείρωση του, την σήμανση του στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου, γ) να περισυλλέγουν τα περιττώματά του, δ) να μην εγκαταλείπουν ο ζώο τους και ε) να φροντίζουν η βόλτα του ζώου τους να γίνεται πάντα με συνοδό.
  • Εφόσον το ζώο διαμένει σε κατοικία πρέπει υποχρεωτικά να διαμένει με τον ιδιοκτήτη του και όχι μόνιμα σε βεράντες ή σε ανοιχτούς χώρους διαμερίσματος και να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, υγειονομικών διατάξεων και κοινής ησυχίας. Απαγορεύεται η κατοχή πάνω από δύο  ζώων ανά διαμέρισμα   (μόνο για σκύλους και γάτες).
  • Σύμφωνα με τον νόμο ως επικίνδυνο ζώο συντροφιάς ορίζεται μόνο το ζώο που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο το  οποίο πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.

Διαχείριση αδέσποτων

Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθ.9 παρ.1).

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, οδηγούνται στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων για εύλογο χρονικό διάστηµα προς περίθαλψη µέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα. Τα υγιή αδέσποτα αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον (άρθ.9 παρ.4 και 9). Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα (άρθ.9 παρ.10). Κάθε πολίτης μπορεί να παρέχει τροφή και νερό σε αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούνται  οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Δεσποζόµενο ζώο συντροφιάς (αρθ. 1) είναι κάθε µη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του.

Αδέσποτο ζώο συντροφιάς (αρθ. 1) είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους.

Οι φορείς επίσημου ελέγχου που προβλέπει ο νόμος είναι: Εισαγγελία,  Αστυνομία, Κτηνιατρική Υπηρεσία Περιφέρειας, Δημοτικά Κυνοκομεία

Ευζωία (αρθ. 1) είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά µε την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, την φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους.

Δομές

Ο νόμος προβλέπει (άρθ.9 παρ.2) ο κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι δήμοι να ιδρύουν και να λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια ζώων συντροφιάς με σκοπό τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων τους. Επίσης προβλέπει την ίδρυση φιλοζωικών σωματείων ή ενώσεων τα οποία μπορούν να συνεργάζονται με τις δομές του Δήμου. Τα αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, αποπαρασιτώνονται, στειρώνονται, σημαίνονται ως αδέσποτα του Δήμου στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση και στην συνέχεια εφόσον είναι μεγαλύτερα των πέντε μηνών επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον.

Παραβάσεις και πρόστιμα

 Παραδείγματα παραβάσεων Πρόστιμο
Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού 30.000 Ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό
Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα 300 Eυρώ
Πρόκληση φόβου ή πόνου σε ζώο συντροφιάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης 1.000 Ευρώ ανά ζώο
Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη, τον κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής 500 Ευρώ
Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας 300 Ευρώ
Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς 500 Ευρώ
Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας 300 Ευρώ
Εκτροφή ή/και χρησιμοποίηση σκύλου ή γάτας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών 10.000 Ευρώ για κάθε ζώο
Η καθοιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων 300 Ευρώ