– Είναι το πρώτο στην Ελλάδα Παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον σύγχρονο Αγιορείτη Όσιο Γέροντα.

Την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου, και ώρα 19:30, θα τελεστούν τα Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής (στον αύλειο χώρο του ναού), που θα είναι αφιερωμένο στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ 4Μετά την Ακολουθία των Θυρανοιξίων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, θα ακολουθήσει στο Ίδρυμα Παπανικολάου ομιλία του προσκεκλημένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, με θέμα: «Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, έτσι όπως τον έζησα».

Το παρεκκλήσι θα είναι τύπου προ-κατ, και επειδή πολλοί ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μας ρωτούν σχετικώς, αξίζει να αναφερθεί ότι για την υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται έρανος για όσους έχουν τη διάθεση να συνεισφέρουν, και για τον λόγο αυτόν μπορούν να απευθύνονται στον εφημέριο του ναού.  

Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης (25/7/1924-12/7/1994), ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ 3ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015, και η μνήμη του τιμάται στις 12 Ιουλίου. Προσφάτως, δε, στις 4/6/2015, ενεκρίθη η εγγραφή του ως Αγίου, και στο ημερολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Ο Όσιος Παΐσιος συνέγραψε τέσσερα βιβλία:

– Επιστολές (1994).

– Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993).

– Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1991).

– Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986).