Επιστημονική ημερίδα με θέμα τον Ποντιακό Πολιτισμό, θα συνδιοργανώσουν στις 7 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των φετινών «Ελευθερίων Κομοτηνής 2017»,  ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, και ο Δήμος Κομοτηνής.

Η ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις καταρτισμένων επιστημόνων και ερευνητών, πάνω σε τρεις άξονες του Ποντιακού Πολιτισμού: τον Χορό, την Ενδυμασία και τη Μουσική.

Χώρος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Τις εργασίες της ημερίδας θα πλαισιώσει έκθεση ποντιακής ενδυμασίας. 

Μεταξύ των εισηγητών, θα είναι και οι διεθνούς φήμης μουσικοί, Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, που θα δώσουν και συναυλία στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

ΠΡΟΓΡΑΜΑ

16:30-17:00 Προσέλευση.

17:00-17:10 Έναρξη εργασιών – χαιρετισμοί.

17:10-17:30 Εισήγηση Λευτέρη Κορναράκη, καθηγητή φυσικής αγωγής, χοροδιδάσκαλου και ερευνητή παραδοσιακών χορών, με θέμα: «Ο ρόλος του χορού στη σημερινή πραγματικότητα».

17:30-17:50 Εισήγηση Βασιλικής Τυροβολά, ομότιμης καθηγήτριας σχολής επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Πέρα από την ύλη: συμβολισμός και νοηματοδότηση στον ποντιακό χορό».

17:50-18:10 Εισήγηση Ιωάννη Αμαραντίδη, διδάκτορος κτηνιατρικής και ερευνητή της ελληνικής λαϊκής φορεσιάς, με θέμα: «Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα».

18:10-18:30 Εισήγηση Μαρίας Διαμαντίδου, ερευνήτριας ποντιακής ενδυμασίας και πολιτισμού, σχεδιάστριας, με σπουδές στην ιστορία τέχνης και κουστουμιού, με θέμα: «Η γυναικεία ενδυμασία των Ελληνίδων του Πόντου».

18:30-18:50 Διάλειμμα.

18:50-19:10 Εισήγηση Δημητρίου Μαντζούρη, διδάκτορος χημικού μηχανικού και συνεργάτη του κέντρου έρευνας και προβολής της εθνικής μουσικής, με θέμα: «Τουρκόφωνη παράδοση τουρκόφωνων και ποντιόφωνων Χριστιανικών κοινοτήτων στον Πόντο».

19:10-19:30 Εισήγηση Νίκου Ζουρνατζίδη, ερευνητή, χοροδιδάσκαλου και συγγραφέα, με θέμα: «Η διαμόρφωση της χορευτικής ποντιακής παράδοσης και του χορού Σέρρα στη σύγχρονη Ελλάδα».

19:30-19:50 Εισήγηση Ματθαίου Τσαχουρίδη, διδάκτορος μουσικής πρακτικής και εκτέλεσης, εθνομουσικολόγου (Goldsmiths University of London), με θέμα: «Η ποντιακή λύρα από την παράδοση στην εξέλιξη». 

19:50-20:10 Εισήγηση Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, πτυχιούχου μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths) με μεταπτυχιακές σπουδές στην εθνομουσικολογία και διδακτορική διατριβή με θέμα: «Φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στη σύγχρονη Ελλάδα: μια αντανακλαστική μουσική εθνογραφία», με θέμα: «Το τραγούδι των Ελλήνων του Πόντου: Το φωνητικό φαινόμενο του Χρύσανθου Θεοδωρίδη».

20:10-21:00 Συζήτηση.

21:00 Λήξη εργασιών ημερίδας.