– Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κομοτηνής ενάντια στον φράχτη του Έβρου, για την πορεία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/10.

Σε συμβολική κατάληψη δυόμισι ωρών, του Δημαρχείου της πόλης, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι μέλη της Πρωτοβουλίας Κομοτηνής Ενάντια στον Φράχτη του Έβρου, διατρανώνοντας το αίτημά τους για κατεδάφιση του φράχτη, και απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα για την πανελλαδική πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στον Έβρο το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥΣε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μέλη της Πρωτοβουλίας, ανέφεραν μεταξύ άλλων:

«Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι βόμβες του ΝΑΤΟ, οι επιθέσεις των Ισλαμοφασιστών του ISIS, η πείνα, η εξαθλίωση και η δυστυχία, δημιουργούν μια νέα ζοφερή πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής.

Οι κατατρεγμένοι λαοί παγιδεύονται στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που στοχεύουν στη μοιρασιά της εδαφικής πίτας στον βωμό της υπέρβασης της καπιταλιστικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αναζητούν νέους τόπους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.

Οι καίριες ευθύνες της Ε.Ε. και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, δεν περιορίζονται μόνο στις πολιτικές που ασκούν στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική, αλλά ανευρίσκονται και εντός της Ευρώπης και των συνόρων της.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ 1Η Ε.Ε. επιδιώκει με τις πολιτικές της (βλέπε Frontex), οι οποίες συχνά επενδύονται με τον ξενοφοβικό λόγο των κυβερνήσεών της, να ελέγχει τις προσφυγικές ροές ούτως ώστε οι ηγεμονικές μερίδες της να εκμεταλλεύονται τμήματα τους. Για όλους όσους δεν είναι χρήσιμοι στα γρανάζια τους, χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης-αποθήκες ψυχών.

Μέσα σε αυτό το φόντο βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Η αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο προσκρούει στον φράχτη της ντροπής του Έβρου και σε όλα τα περίκλειστα τείχη που ορθώνονται στην Ουγγαρία και την Κεντρική Ευρώπη, πελαγοδρομεί στα νερά της Μεσογείου σε όλα εκείνα τα φυσικά ή μη εμπόδια που χωρίζουν τους λαούς.

Η ύπαρξη των συνόρων εδώ και πολλούς αιώνες, αποτελούσε κεντρικό γεωπολιτικό στοιχείο για κάθε οργανωμένη κοινότητα, αυτοκρατορία και κράτος. Τα σύνορα είναι κυρίαρχη θέσμιση που αποτελούσε ένα διαχωριστικό όριο, αυτό του αποκλεισμού των ανθρώπων, ενώ η ανύψωση των τειχών εξυπηρετεί στρατηγικά τα πεδία των μαχών.

Τι εξυπηρετεί όμως η ανύψωση ενός φράχτη στις μέρες μας; (2012 από τον Α. Σαμαρά). Στη δική μας εποχή, του σύγχρονου κρατικού ολοκληρωτισμού, η Ευρώπη θωρακίζεται και οι φράχτες δεν φτιάχνονται μόνο για αναχαίτιση εχθρικών στρατευμάτων. Αυτή τη φορά στόχος είναι η διαμόρφωση μιας κεντρικής αφήγησης και του υποκειμένου που περικλείεται στα σύνορα σε μια εθνοκεντρική βάση. Ο φράχτης του Έβρου μοιάζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους-κράτους, με όρους ιστορικής συνέχειας. Δημιουργώντας το Άλλο, τον φανταστικό εχθρό, δαιμονοποιεί την ετερότητα και ενισχύει το ιδεολόγημα της εθνικής ασφάλειας και της φυλετικής καθαρότητας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως ο φράχτης αποτέλεσε κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας του Σαμαρά σε μια περίοδο ανόδου της μισαλλόδοξης, φασιστικής Χ.Α. και γενικότερης διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Στον φράχτη για εμάς συγκρούονται δυο κόσμοι: αυτός της εκμετάλλευσης, του σκοταδισμού, της ανθρωποφαγίας και μισαλλοδοξίας, με αυτόν της έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης.

ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗΕνάντια στον κόσμο που φιλοδοξούν να χτίσουν κράτος και κεφαλαίο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, προτάσσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μέσα από αυτό-οργανωμένα εγχειρήματα και δομές υποδοχής των μεταναστών, όπως αυτό της κατάληψης Νοταρά στην Αθήνα, όπου με πρωτοβουλία διαφόρων συλλογικοτήτων, ομάδων και αγωνιστών, ένα εγκαταλελειμμένο δημόσιο κτίριο του ΕΤΕΑΜ, στην οδό Νοταρά 26 στα Εξάρχεια, μετατράπηκε σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.

Θέλουμε τους μετανάστες στις πόλεις και στις γειτονιές μας, στους κοινούς αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση, την ισότητα και δικαιοσύνη.

Ελεύθερη μετακίνηση για όλους, ιθαγένεια σε όποιον το επιθυμεί, άσυλο σε όποιον ζητεί, καμία απέλαση, κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, γκρέμισμα του φράχτη ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο.

Καλούμε σε πορεία ενάντια στον φράχτη στον Έβρο, το Σάββατο 31/10.

Ώρα αναχώρησης λεωφορείων από το Σπαθί στις 10.30.

Ενάντια στης Ελλάδας τις Μανωλάδες, είμαστε του κόσμου οι Ροζάβες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ».