Είκοσι τέσσερα σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, φοιτητών και γυναικών από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, έχουν μέχρι στιγμής συνυπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας και συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο Τρίτη 14/11 στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής με πρωτοβουλία του τοπικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενόψει του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜ-Θ που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή δεκαπέντε υπουργών και του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα το παρών αναμένεται να δώσουν:

Εργατικά Σωματεία

 1. Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής.
 2. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης
 3. Σωματείο Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης
 4. Σωματείου τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης
 5. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης
 6. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Καβάλας
 7. Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας
 8. Σωματείο Εργαζομένων στις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (πρώην Μαρινόπουλος) στη Β.Ελλάδα, παράρτημα Καβάλας.
 9. Σωματείο εργαζομένων στη SELECTA HELLAS
 10. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν.Δράμας

Συνταξιουχικά σωματεία

 1. Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Ροδόπης
 2. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης.
 3. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Καβάλας
 4. Σωματείο Συνταξιούχων ΒΦΛ Καβάλας
 5. Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Ν.Καβάλας
 6. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Δράμας

Αγροτικοί σύλλογοι

 1. Αγροτικός Σύλλογος Νέας Καλλίστης και περιφέρειας.
 2. Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου  “H  ΕΝΟΤΗΤΑ”

Φοιτητικοί σύλλογοι

 1. Σύλλογος Φοιτητών της Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής
 2. Σύλλογος Φοιτητών Νομικής Κομοτηνής
 3. Επιτροπή Αγώνα πανεπιστημίου Ορεστιάδας
 4. Επιτροπή Αγώνα Πολυτεχνείου Ξάνθης

Σύλλογοι Γυναικών

 1. Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ)
 2.  Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ)

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει νέα βάρβαρα για το λαό μέτρα με την 3η αξιολόγηση, έχοντας ως πυρήνα  νέα χτυπήματα στα εργασιακά, νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης, της οργάνωσης των εργατικών αγώνων. Την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κα.

Μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία κα), είτε έχουν μνημόνια είτε όχι.

Την ίδια περίοδο στις 13-14 Νοέμβρη στην Κομοτηνή θα στήσουν, μαζί με τους τοπικούς παράγοντες την «αναπτυξιακή φιέστα», για να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή τους πολιτική, να κάνουν τον λαό συνένοχο, χειροκροτητή της πολιτικής τους.

Κανένα εργατικό σωματείο, κανένας φορέας να μην συμμετέχει στην φιέστα που ετοιμάζουν.

Οι εργαζόμενοι  και στην περιοχή μας πληρώσαμε αρκετά την κρίση τους:

 • Με τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων λόγω της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες για μεγαλύτερη κερδοφορία ή λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Η περιοχή της ΑΜΘ φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στα ποσοστά ανεργία σε όλη τη χώρα.
 • Με την μετατροπή των συμβάσεων από πλήρης απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία, μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ενός μηνός κα. Η περιοχή μας είναι η πρώτη σε όλη την Ελλάδα σε ποσοστά μετατροπής των συμβάσεων.
 • Με τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, ακόμα και σε επιχειρήσεις που είχαν τεράστια κερδοφορία, που έκαναν νέες επενδύσεις.

Τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και την «ανάπτυξή» τους.

Η «δίκαιη» ανάπτυξη που προβάλλει η κυβέρνηση, η επιστροφή στην «κανονικότητα», η «υγιούς» επιχειρηματικότητα, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών. Προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Η εμπειρία των εργαζομένων στην περιοχή μας είναι αποκαλυπτική.

Τεράστια κερδοφορία είχαν όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων σε όλη την περιοχή, όμως οι εργαζόμενοι είδαν μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές απασχολήσεις, απληρωσιά, εντατικοποίηση της εργασίας, δεκάδες εργατικά ατυχήματα.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο.

Γυρίζουμε την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση να μας υποτάξουν στο δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο στόχος για μετατροπή της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων είναι στόχος του κεφαλαίου, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί είναι το  μήλο της έριδος  για ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, παράγοντας εμπλοκής της χώρας σε μεγάλες περιπέτειες, αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων.   Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί είναι το  μήλο της έριδος  για ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, παράγοντας εμπλοκής της χώρας σε μεγάλες περιπέτειες, αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων. Καθόλου δεν μας εξασφαλίζουν από μια πιθανή πολεμική σύρραξη ίσα –ίσα μας φέρνουν πιο κοντά αν δει κανείς τι έχουν περάσει οι λαοί που ζουν σε αντίστοιχες περιοχές (με πρόσφατα παραδείγματα την Ουκρανία, Συρία, κτλ). Αντιστεκόμαστε στην μετατροπή του λιμανιού της Αλεξ/πολης σε ΝΑΤΟϊκή βάση, που μας εμπλέκει πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Οι εργαζόμενοι δοκιμάσαμε τον δρόμο της αναμονής, της ανοχής, τη λογική του «μικρότερου κακού». Αυτός όμως είναι ο δρόμος της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, το μικρότερο κακό φέρνει το μεγαλύτερο και το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμο για τα κέρδη τους.

Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δυναμώνουμε να συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Διεκδικούμε:

 • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
 • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
 • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
 • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
 • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία για όλους. Κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Δημόσια έργα για τις λαϊκές ανάγκες
 • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα.
 • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και ΟΧΙ ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
 • Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ».