«Όχι στις περικοπές των πόρων για την Ειδική Αγωγή», ήταν το μήνυμα-αίτημα των γονιών και των εκπροσώπων τοπικών φορέων σε συγκέντρωση που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική θεσμική δημόσια διαβούλευση, και η αγωνία των γονιών αφορά το ενδεχόμενο περικοπών που θα στερήσουν μέρος των θεραπειών από τα παιδιά τους.

Εύη Εξακοΐδου, πρόεδρος συλλόγου ατόμων στο φάσμα του αυτισμού ΔΑΔΔΑ: «Δεν είμαστε αντίθετοι σε όλες τις ρυθμίσεις του νόμου. Υπάρχουν και θετικές ρυθμίσεις, όμως υπάρχουν και κάποιες που αν εφαρμοστούν θα αφαιρέσουν μεγάλο κομμάτι από τις δαπάνες και θα μείνουν πολλά παιδιά εκτός θεραπειών, ενώ θα οδηγήσει και σε συρρίκνωση τους θεραπευτές και τα θεραπευτικά κέντρα που δυστυχώς στην περιοχή μας δεν υφίστανται…».

Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης: «Είμαστε υπέρ των συμβάσεων και της ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους θεραπευτές. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά απευθύνουμε παράκληση σαν σωματείο να μην χρησιμοποιούνται τα παιδιά στα προβλήματα μεταξύ των συντεχνιών. Υπήρχαν σκιές στη διαχείριση των πόρων. Βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για το θέμα και κανείς δεν αρνείται ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες. Πιστεύω ότι τελικά δεν θα γίνουν περικοπές διότι δεν θα το επιτρέψει κανείς».

Νίκος Τσαλικίδης, αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης: «Ιδιαίτερα σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα της κοινωνίας μας, δεν χωράει τίποτα, παρά μόνο απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες αναβάθμισης της Ειδικής Αγωγής. Είναι ανάγκη τα ζητήματα να διευθετηθούν άμεσα. Η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης είναι και θα είναι αρωγός των προσπαθειών των γονιών».

Νατάσσα Λιβεριάδου, δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής, πρόεδρος ΔΚΕΠΠΑΚ: «Η Ειδική Αγωγή στη χώρα μας δεν βρίσκεται στο απαιτούμενο επίπεδο. Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα. Είναι ανάγκη να εξεταστούν όλα τα θέματα σε βάθος και να δοθούν οι αρμόζουσες λύσεις».

Φελίνα Καζάκου, δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης «Εμείς…η πόλη»: «Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που αποκρούει τις αποφάσεις που θίγουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Για το συγκεκριμένο σημαντικό πρόβλημα πρέπει όλη η τοπική κοινωνία να συνταχθεί με τους γονείς και τα αιτήματά τους».

Δημήτρης Χαρίτου, μέλος π.ε. ΣΥΡΙΖΑ: «Σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματική εκμετάλλευση ούτε για εύκολα λόγια που παραπέμπουν στο απροσδιόριστο μέλλον. Οι όποιες αναγκαίες αλλαγές χρειάζονται, πρέπει να γίνουν χωρίς αιφνιδιασμούς, μετά από ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο για να μην υπάρχει αναστάτωση στους γονείς και στα παιδιά. Οι αγώνες των γονέων και τα θετικά αντανακλαστικά που επέδιξε ο υφυπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπως και η σημερινή εκδήλωση, συμβάλλουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα με στόχο την καθολική στήριξη όλων των παιδιών που έχουν ανάγκες».

Θέμης Τζενετίδης, δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής, πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης «Γευσιγνωσία»: «Να ενώσουμε τη φωνή μας με την κραυγή αγωνίας των γονιών αυτών που είναι ήρωες. Η ευαισθησία της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά, και ειδικά απέναντι στα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αποτελεί δείκτη πολιτισμού. Απαιτούμε αύξηση των κονδυλίων για την Ειδική Αγωγή”.