Κομοτηνή: Σπάνια έκθεση 1.070 ιστορικών φωτογραφιών από τα 50 ελληνικά χωριά της Γεωργίας

Μέχρι τις 9 σήμερα το βράδυ, στην «Πολιτιστική Κυψέλη / Καπναποθήκη Κομοτηνής» (στην παλαιά οδό Ξάνθης).
dsc08999f

“Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον – Ένας δρόμος με μακρά ιστορία – Αξίζει κανείς να περιδιαβεί στην ιστορία που αφηγούνται αυτές οι φωτογραφίες”.

Μέχρι τις 9 σήμερα το βράδυ, θα λειτουργεί στην «Πολιτιστική Κυψέλη / Καπναποθήκη Κομοτηνής» (στην παλαιά οδό Ξάνθης), η μοναδική έκθεση με τις 1.070 (!) σπάνιες-ιστορικές φωτογραφίες από τα 50 ελληνικά χωριά της μακρινής Γεωργίας.

dsc08901Πρόκειται για υλικό που συγκέντρωσε η ερευνητική ομάδα «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον», η οποία αποτελείται από πέντε φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καταγωγή οι τέσσερις εξ αυτών από τις συγκεκριμένες εστίες ελληνισμού, και οι οποίοι το 2012 κατέγραψαν σε ένα πρωτόγνωρο οδοιπορικό, την εικόνα δυστυχώς εγκατάλειψης που παρουσιάζουν αυτά τα χωριά μετά τη φυγή των κατοίκων τους και τον ερχομό τους στη μεγάλη μητέρα-πατρίδα, την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ό,τι απεικονίζεται στις φωτογραφίες, πιθανώς σε μερικές δεκαετίες να μην υπάρχει πια…

Στόχος της έκθεσης, που υπό τον συντονισμό του κ. Λεωνίδα Καρελιάδη συνδιοργανώθηκε από τον σύλλογο Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), είναι αφενός να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με άγνωστες πτυχές της ιστορίας των παλλινοστησάντων αδελφών ποντίων, αφετέρου να μεταλαμπαδεύσει στους απογόνους των τελευταίων, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν μέχρι σήμερα φυσική επαφή με την πατρογονική τους γη, να νοιώσουν έστω μέσα από τα ενσταντανέ το φορτίο των προγόνων τους.

Ο κ. Λεωνίδας Καρελιάδης.
Ο κ. Λεωνίδας Καρελιάδης.

Λ. Καρελιάδης: “Η έκθεση μιλάει στις ψυχές μας”

«Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση η οποία έχει ιστορικό χαρακτήρα και “μιλάει” στις ψυχές μας. Όχι μόνο στις ψυχές των ποντίων που από εκεί ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά και στην ψυχή του κάθε Έλληνα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Η Τραπεζούντα» κ. Καρελιάδης, και συμπληρώνει: «Ο ρους της ιστορίας συνεχίζει τον δρόμο του, και οφείλουμε, τόσο στους γεννήτορές μας όσο και στους επιγόνους μας, να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη». Καταλήγοντας, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους ερευνητές «για τη σπουδαία δουλειά τους που συνιστά προσφορά στην αποτύπωση της ιστορίας του ελληνισμού της Γεωργίας», ενώ θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς τη ΔΚΕΠΠΑΚ «που με πάθος στήριξε την οργάνωση της έκθεσης», αλλά και το ΔΠΘ «για την παραχώρηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού».

dsc08921Ν. Λιβεριάδου: “Αξίζει κανείς να αφουγκραστεί αυτό που αναδύουν αυτές οι φωτογραφίες”

«Αξίζει κανείς να περιδιαβεί στην ιστορία που αφηγούνται αυτές οι φωτογραφίες. Αξίζει κανείς να αφουγκραστεί μέσα από αυτές τις φωτογραφίες τον ελληνισμό που μεγαλούργησε στη Γεωργία. Αξίζει κανείς να σκεφτεί, τι σημαίνει το να έχουν μείνει εκεί μόνο απομεινάρια και ερείπια ως αποδείξεις του ελληνισμού…», σημείωσε με νόημα η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσσα Λιβεριάδου.

Η έκθεση έχει ήδη βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, και αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι της στην Αθήνα και αλλού.

Η ερευνητική ομάδα «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον», έχει εκδώσει και σχετικό φωτογραφικό λεύκωμα που περιλαμβάνει και σύντομο ιστορικό του κάθε χωριού, ενώ έχει δημιουργήσει και  το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας δρόμος με μακρά ιστορία».

ΤΟ ΦΩΤΟ-ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood