Σεμινάριο με θέμα «Τα όρια ως μέσο ενίσχυσης της ανάπτυξης του παιδιού», με εισηγήτρια την ψυχολόγο Παπαδημητρίου Χάϊδω, διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης δια του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, αύριο Πέμπτη 2 Απριλίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στις 6:30 μ.μ.

Η θέσπιση ορίων στη συμπεριφορά, βοηθά το παιδί να κατανοήσει τους κανόνες και τις προσδοκίες των γονέων του. Η οριοθέτηση αυτή λειτουργεί καθοριστικά στην ανατροφή των παιδιών. Τα σταθερά όρια βοηθούν το παιδί να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, αρκεί βέβαια να τίθενται μέσα σε λογικά πλαίσια. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, έχουν άλλοτε στάση τρυφερή, περιποιητική, υποστηρικτική, ασκούν έλεγχο ή έχουν υψηλές προσδοκίες.

Ανάμεσα στην αυταρχική τιμωρία και την ανεξέλεγκτη επιτρεπτικότητα, υπάρχει και μία εναλλακτική λύση που είναι η λεγόμενη θετική πειθαρχία. Η πειθαρχία αυτή λαμβάνει υπόψη τη συναισθηματική ζωή του παιδιού (ή του εφήβου), την καθημερινότητά του, καθώς και τους στόχους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής του.