Σοφ. Κομνηνού, Ηροδότου, Καβείρων, Σ.Βέμπο, Παρασίου, Αγίου Γεωργίου…

Γ.Νικολάου, Μιλτιάδου, Κούλογλου, Σωκράτους, Φωκίωνος, Ξενοφώντος, Κιλκίς, Ιωαννίνων, Κανάρη, Συντ. Κρητών…

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιες από τις παραπάνω οδούς, που βρίσκονται στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής, έπαυαν να χρησιμοποιούνται από αυτοκίνητα και εντάσσονταν σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων;

Προς αποφυγήν παρανοήσεων και παρεξηγήσεων… όχι, δεν έχει τεθεί επί τάπητος κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός για σχετικές παρεμβάσεις. Προς το παρόν τουλάχιστον…

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ιδέα που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και κυρίως στο εξωτερικό, φαίνεται ότι καθίσταται πλέον ελκυστική και για αρκετούς Κομοτηναίους.

Μια καλή αφορμή για να ζωηρέψει η συζήτηση γύρω από την προοπτική της πεζοδρόμησης κεντρικών οδών της πόλης, αποτέλεσε η ανάρτηση που έκανε στο facebook ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, με αφορμή την ασφαλτόστρωση της οδού Σοφοκλέους Κομνηνού, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας. Ο κ. Βαφειάδης ανήρτησε μια φωτογραφία, που απεικόνιζε τον άδειο από αυτοκίνητα, ένεκα των εργασιών ασφαλτόστρωσης, δρόμο και τη συνόδευσε με το ακόλουθο σχόλιο: «Σοφοκλέους Κομνηνού… Προετοιμασία για ένα ασφαλτόστρωση. Ποσό καλύτερη και ομορφότερη θα είναι, αν γινόταν ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ όπως και άλλες οδοί στο κέντρο… Προσβάσιμο με προοπτικές ανάπτυξης».

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις και τα σχόλια συμπολιτών μας κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση, συμπεραίνουμε εύλογα ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης τυγχάνει μεγάλου βαθμού αποδοχής.

Εξάλλου, η εμπειρία έχει δείξει, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, ότι τέτοιους είδους παρεμβάσεις διευκολύνουν τους πεζούς και ταυτόχρονα αναζωογονούν την εμπορική δραστηριότητα. Βεβαίως, εύλογες ενστάσεις προβάλλονται σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι πεζοδρομήσεις στην κυκλοφορία και τη στάθμευση των αυτοκινήτων. Ωστόσο το βασικό αντεπιχείρημα εδώ είναι ότι, ειδικά όσον αφορά στην πόλη μας, είναι οι αποστάσεις είναι εξαιρετικά μικρές και επιτρέπουν στους οδηγούς να αφήνουν τα αυτοκίνητα πέριξ του κέντρου.

Πάντως, μετά από τη συζήτηση που άνοιξε η επίμαχη ανάρτηση του κ. Βαφειάδη, την εμφάνισή της στο facebook έκανε και μια σελίδα με το όνομα «ΝΑΙ στους πεζόδρομους ΝΑΙ στο πράσινο ΝΑΙ στο πλακόστρωτο ΟΧΙ άλλη άσφαλτο», η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών γύρω από τα ανωτέρω ζητήματα.

Επίσης, ο κ. Βαφειάδης προανήγγειλε, μέσω του Inkomotin.news, ότι η ιδέα των πεζοδρομήσεων, που στο παρελθόν είχε συζητηθεί προφορικά με τη δημοτική αρχή, θα κατατεθεί πλέον και ως επίσημη πρόταση από την Ομοσπονδία. «Πραγματικά, βλέποντας άδεια χωρίς αυτοκίνητα την οδό Σοφοκλέους Κομνηνού σκέφτηκα ποσό πιο όμορφη, ήρεμη, ζωντανή από κόσμο, πράσινη θα ήταν αν γινόταν πεζόδρομος», μας δήλωσε. «Όσοι έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό», συνέχισε, «έχουμε δει τα κέντρα των πόλεων να είναι πεζοδρομημένα, χωρίς αυτοκίνητα. Αυτό προσδίδει και μια ιδιαίτερη εμπορική υπεραξία στις περιοχές αυτές. Ας δούμε, άλλωστε, και τις περιπτώσεις της Ερμού και της Βενιζέλου στην Κομοτηνή, όπου παρ’ όλες τις οξύτατες αντιδράσεις που υπήρξαν, εντέλει αυτές αποδείχτηκαν λανθασμένες. Ένα οργανωμένο λοιπόν δίκτυο πεζοδρομήσεων στην πόλη μας μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει. Ειδικά για την πόλη μας, όπου το περπάτημα και το ποδήλατο ενδείκνυνται».