Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και οι εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε από τις 12 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 9 Ιανουαρίου 2017 την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Για ακόμα μια χρονιά, η εμπορική κίνηση της εορταστικής αγοράς βαίνει μειούμενη. Κύρια ερμηνεία για την πορεία της αγοράς, είναι ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, αλλά και οι αυξανόμενοι φόροι, δε δίνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, καθώς δημιουργούν  αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί, το 2016, τόσο η νεοφερμένη πρακτική της «Black Friday», η οποία προηγήθηκε της εορταστικής περιόδου και στην ουσία απορρόφησε σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος, όσο και οι επικείμενες χειμερινές εκπτώσεις του 2017 που ξεκίνησαν αμέσως μετά από τις γιορτές. Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι η εικόνα των επιχειρήσεων που μετέχουν στα ΑΚΕ (open malls) ήταν ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις στις τέσσερις (76%) επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα τζίρου από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς, περίπου μία στις πέντε (17%) κατέγραψε αμετάβλητο κύκλο εργασιών και το 7% των επιχειρήσεων σημειώνει το 2016 τζίρο μεγαλύτερο από τον περυσινό.

Στον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσε μειωμένες πωλήσεις ανέρχεται στο 88%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης του κύκλου εργασιών εμφανίζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%), καθιστώντας το συγκεκριμένο κλάδο ως τον ανθεκτικότερο του εμπορίου.

Επιπλέον, το 28% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 40%, το 12% σε ένα εύρος μεταξύ 31% και 40%, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες ισοκατανέμονται οι απαντήσεις με ένα ποσοστό που αγγίζει το 20%. Ουσιαστικά 4 στις 10 επιχειρήσεις που είχαν μείωση πωλήσεων φαίνεται να χάνουν πάνω από 30% του τζίρου τους μέσα σε έναν χρόνο, τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς.

Η καλύτερη εβδομάδα των Εορτών

Οι έμποροι, σε ποσοστό 62%, θεωρούν ότι η καλύτερη περίοδος, όσον αφορά στην αγοραστική κίνηση, ήταν οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η παραμονή και η προπαραμονή των Χριστουγέννων αναφέρονται από το 42% ως οι ημέρες με την καλύτερη επίδοση, ωστόσο το 40% δήλωσε ότι όλες οι ημέρες κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι για την εμπορική κίνηση των Εορτών

Σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο διάστημα των φετινών εορτών εμφάνισαν πτωτική τάση στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών, η οποία σε μεσοσταθμική βάση ανήλθε στα επίπεδα του 17,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο.

Η γενική τάση που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων, είναι ότι η περίοδος των φετινών εορτών δε βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους δήλωσαν ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. Οι εν λόγω εκτιμήσεις συμφωνούν με τα ευρήματα της δειγματοληπτικής έρευνας που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα της Κομοτηνής, οι πωλήσεις σύμφωνα με την εκτίμηση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μειώθηκαν σε ποσοστό πάνω από 10%. Αντίστοιχη μείωση παρουσιάστηκε και στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, ενώ ακόμα χειρότερη εικόνα φαίνεται πως παρουσίασε η εορταστική κίνηση στις αγορές της Δράμας, της Ξάνθης και της Καβάλας.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων των πέντε πόλεων:

Συγκριτικές εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων για την πορεία των πωλήσεων στα καταστήματα στη διάρκεια των Εορτών (2016/2015)
Εμπορικοί Σύλλογοι ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ  ΠΟΣΟΣΤΟ (%) μείωσης/αύξησης
Ε.Σ Αλεξανδρούπολης ≤10%
Ε.Σ Δράμας 21-30%
Ε.Σ Ξάνθης 21-30%
Ε.Σ Καβάλας 21-30%
Ε.Σ Κομοτηνής ≤10%