Δεν λέω, καλή η Θεσσαλονίκη, καλή η Αθήνα αλλά σαν τη φοιτητική ζωή της Κομοτηνής δεν έχει. Όσοι πέρασαν αυτά τα τέσσερα χρόνια σε αυτή την πόλη ταυτίζονται απόλυτα με αυτή την άποψη. Άλλωστε όλοι ξέρουν το ρητό “Στην Κομοτηνή κλαις δυο φορές.. Μία όταν έρχεσαι και μία όταν φεύγεις”.

1.Σ’ αυτή την πόλη όλα είναι κοντά σου. Έχεις κανονίσει για καφέ στις 5; 5παρά δέκα ξεκινάς από το σπίτι. Είναι 2 το βράδυ και βαριέσαι ενώ οι φίλοι σου είναι έξω; Πας και τους βρίσκεις. Δεν σε εμποδίζουν εδώ τα ωράρια συγκοινωνιών γιατί απλώς δεν υπάρχουν συγκοινωνίες.

2.Παρά το μικρό μέγεθος της πόλης, η διασκέδαση καλύπτει κάθε γούστο. Τα μπαράκια για χαλαρό ποτό ή μπύρα, τα clubs για ξέφρενο χορό μέχρι το πρωί και τα ρεμπετάδικα με φοιτητικές προσφορές για ατέλειωτο κρασί, φαγητό και τραγούδι αφθονούν εδώ.

3.Είναι ένα μεγάλο χωριό φοιτητών, ένα μεγάλο χωριό νεολαίας. Αυτό τα λέει όλα. Στην Κομοτηνή κάθε μέρα είναι γιορτή.

4.Στην Κομοτηνή έχεις την δυνατότητα να δεις μέρη που πιθανώς δεν θα έχεις ξανά την ευκαιρία λόγω συγκυριών να τα γνωρίσεις, όπως η Ξάνθη που απέχει 40 λεπτά, η Αλεξανδρούπολη ακόμα και η Τουρκία ή η Βουλγαρία.

5.Τα έξοδα σου εδώ είναι ελάχιστα αφού ο καφές κοστίζει 2 ευρώ, το ποτό 5 και…τα λεωφορεία από και προς Πανεπιστημιούπολη είναι δωρεάν.

6.Το φαγητό της δεν συγκρίνεται με τίποτα. Όλοι μετά από ξενύχτι γύρω στις 7 το πρωί θα φάνε είτε πεϊνερλί με σουβλάκι είτε μπουγάτσα με σοκολάτα. Είναι must!

7.Για τις σχολές της Κομοτηνής έχουν να λένε. Αρχικά η Νομική θεωρείται η καλύτερη στην Ελλάδα μιας και μεταξύ καθηγητών και φοιτητών επικρατεί πρωτόγνωρο οικογενειακό και οικείο κλίμα. Έπειτα οι εγκαταστάσεις στο τμήμα των ΤΕΦΑΑ θεωρούνται από τις αρτιότερες στη χώρα.

8.Για τους φοιτητές με καλλιτεχνικές ανησυχίες υπάρχει η Πολιτιστική Κοινότητα Νέων Κομοτηνής που απαρτίζεται αποκλειστικά από φοιτητές, δεν υπάρχει καμία χρέωση συνδρομής και μέσα από τις δράσεις τους εκφράζουν την ψυχή τους.

9.Οι ξέγνοιαστες μέρες στην πλατεία Ειρήνης – σημείο αναφοράς για την πόλη – και συγκεκριμένα στο συντριβάνι μας με καφέ ή μπύρα στο χέρι μένουν σε κάθε νέο αξέχαστες. Παρέες κάθονται με τις ώρες συζητάνε γελάνε μοιράζονται μυστικά, ιστορίες και ανησυχίες. Πόσα έχει ακούσει αυτή η πλατεία;

10.Η Κομοτηνή θα σου δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψεις έναν ολοκαίνουργιο κόσμο. Έναν κόσμο βγαλμένο από άλλη εποχή, έναν κόσμο πολυπολιτισμικό και όμορφο. Αυτό σίγουρα θα σε κάνει σοφότερο.

Αφού περάσουν τα τέσσερα χρόνια ξεγνοιασιάς, την Κομοτηνή θα την κουβαλάς στην καρδιά σου για πάντα…Και την Κομοτηνή και τις αναμνήσεις σου εκεί.

Πηγή: lovelovegreece.com/Μαρία Λιούτα

Φωτογραφίες: Ελευθέριος Τσοτουρίδης