Η δεύτερη συναυλία – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – του Κύκλου Μουσικής Δωματίου που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), θα δοθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου (πρώην ΡΕΞ), με τους EchoEs, στους οποίους συμμετέχει και η Κομοτηναία πιανίστρια Εύη Κυριαζίδου.

ECHOES

Οι EchoEs αποτελούν το μοναδικό ντουέτο στην Ελλάδα που εξερευνά την ηχητική διάδραση ανάμεσα στο πιάνο και τα ντραμς.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2015 όταν η Εύη Κυριαζίδου παρουσίασε μια σειρά ρεσιτάλ με συνθέσεις μινιμαλιστικής τεχνοτροπίας. Έχοντας ως αφετηρία τη μουσική των John Cage και Philip Glass, αποπειράθηκε να μεταδώσει στο κοινό την επίδραση που έχει ο ήχος και η ηχώ του πιάνου στην ίδια. Η γνωριμία και η συνεργασία της με τον ντράμερ Δημήτρη Τασούδη ήταν καταλυτική, μιας και οι δυο τους μοιράστηκαν μια κοινή αντίληψη για την τέχνη του ήχου και την ερμηνεία της μουσικής εν γένει. Έκτοτε, σαν ντουέτο πειραματίζονται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, τη τζαζ, με μεταγραφές έργων καθώς και με δικές τους συνθέσεις. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τους ίδιους αποδείχθηκε η ενασχόλησή τους με τους Γάλλους ιμπρεσιονιστές συνθέτες καθώς και με την ελληνική παράδοση και έργα που έχουν βασιστεί σε αυτή. Οι EchoEs έχουν εμφανιστεί ήδη σε χώρους όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, κ.α.

Το πρόγραμμα της συναυλίας της Κομοτηνής περιλαμβάνει εκτός από δικές τους, πρωτότυπες συνθέσεις, και μεταγραφές από κομμάτια των Maurice Ravel, Philip Glass, John Cage, Chick Corea, Aziza Mustafa Zadeh, Joe Hisaishi, Γιάννη Κωνσταντινίδη. 

ΛΙΒΕΡΙΑΔΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥΗ πρώτη από τις τέσσερις δωρεάν συναυλίες μουσικής δωματίου, που υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Σβυντρίδη εγκαινιάζουν έναν νέο θεσμό πολιτισμού της ΔΚΕΠΠΑΚ, δόθηκε στις 20 Ιανουαρίου όπου το σχήμα “Transcription Ensemble” με τους Χρήστο Γρίμπα (βιολοντσέλο), Βαλέρια Χαριτίδου (πιάνο) και Γιώργο Κανδυλίδη (βιολί), αντάμειψε το κοινό που ανταπέδωσε με θερμό χειροκρότημα και επικρότησε την πρωτοβουλία της ΔΚΕΠΠΑΚ και της Προέδρου της Νατάσας Λιβεριάδου.

Ο Κύκλος Συναυλιών Μουσικής δωματίου θα συνεχιστεί με δύο ακόμη, δωρεάν επίσης, συναυλίες, στις 10/3 και 24/3, λειτουργώντας και ως προφεστιβαλικό πρόγραμμα του επερχόμενου 5ου Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης / Κομοτηνής (11-14/4). 

  • 10/3/2018 – Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ – Tangology

Oι “Tangology” είναι ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε με αφορμή την αγάπη τους για το αργεντίνικο Tango, έναν κόσμο που όσο τον εξερευνάς, τόσο σε γοητεύει. Η πολυετής εμπειρία του καθενός από τα μέλη του, τους οδήγησε στα χνάρια της μουσικής του Astor Piazzolla και κατόπιν στο παλιό Tango της χρυσής εποχής του 1930. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα παραλαμβάνει αυθεντικές συνθέσεις για κουϊντέτο του Astor Piazzolla διασκευασμένες από τους ίδιους τους Tangology για το σχήμα τους.

  • 24/3/2018 – Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής –  Duo Scaramouch / Έργα για δύο πιάνα

Τι είναι καλύτερο από δύο χέρια σε ένα πιάνο; Μα φυσικά … τέσσερα χέρια σε ένα πιάνο! Ειδικά όταν πρόκειται για τα χέρια της Κορίνας Σαμουρκασίδου και του Γεράσιμου Χοϊδά, δύο ερμηνευτών που διακρίνονται για την δεξιοτεχνία και την φαντασία τους, και επιτυγχάνουν τον απόλυτο συγχρονισμό αλλά και παλμό. Οι Χοϊδάς-Σαμουρκασίδου, ερμηνεύουν έργα από όλο το ρεπερτόριο -κλασσικό, σύγχρονο, τζαζ, ιμπρεσιονιστικό- επιλέγοντας προγράμματα που ταιριάζουν στο χαρακτήρα κάθε χώρου, κάθε περίστασης και εκδήλωσης, με στόχο να συμπαρασύρουν και να συγκινούν το κοινό, κάνοντας το πιάνο να ηχεί μοναδικά σε όλο του την έκταση, τον όγκο και την ποικιλία των ήχο-χρωμάτων. Το Piano Duo είναι ο συνδυασμός που επέλεγαν οι ίδιοι οι δημιουργοί όταν ήθελαν να αποδώσουν στο πιάνο τον πλούτο της συμφωνικής ορχήστρας. Μέχρι και τον 21ο αιώνα, το Piano Duo (τέσσερα χέρια ή δύο πιάνα) εντυπωσιάζει, ζωντανεύοντας τη μουσική με δυναμισμό μέσα από τον συγχρονισμό και την σύμπραξη όχι ενός, αλλά δύο ερμηνευτών.