Από σήμερα ξεκινούν στην Κομοτηνή οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κορυφώνονται την Κυριακή, 20 Μαΐου.

Απόψε, στις 8 το βράδυ, στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί ομιλία-παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Κων. Αμαραντίδη «Θανατικά Ανάσματα σα σχιόνια τ’ Ερζερουμή (Θανάτου ανάσες στα χιόνια του Ερζερούμ)», που αποτελεί μια αληθινή ιστορία. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου και η εκπαιδευτικός Χρύσα Μαυρίδου, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Στέλιος Κενανίδης. Την εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα πλαισιώσει η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας ο «Εύξεινος Πόντος», με χοράρχη τον Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Το Σάββατο, στις 7:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία – μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο μνημείο του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα λάβει μέρος και στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Έτσι, το Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη, από την Πρυτανεία, απέναντι από τη Λέσχη Κομοτηναίων.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • 08:00Επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου, παρουσία αρχών, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της ΧΧΙ ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.
  • 10:30Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, πτυχιούχο πληροφορική.
  • 11:00Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην Πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του ναού), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρυτανεύοντα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜΘ, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων, καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική.

  • 20:05  Υποστολή της σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.