Ξεκίνησαν τα μαθήματα του Βασικού Σχολείου Εκπαίδευσης Νέων Εθελοντών Διασωστών που διοργανώνει το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΕΟΔ 3Στόχος της εκπαίδευσης είναι σε πρώτη φάση η θωράκιση του νέου εθελοντή σε ότι αφορά την αυτοπροστασία, και στη συνέχεια η κατάρτιση στους τρόπους που επιχειρεί, με ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον, γνωρίζοντας τους βασικούς κανόνες διάσωσης και πρώτων βοηθειών, τους κανόνες που αφορούν στη θαλάσσια διάσωση, στην αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών, στις επικοινωνίες – όλα εκείνα δηλαδή τα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν μια οργανωμένη προσπάθεια διάσωσης.

Με τον γενικό τίτλο «Σχεδιάζοντας το απρόβλεπτο – Επικοινωνίες εναέριων Μέσων», ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, ως πρώτος εισηγητής, παρουσίασε τους τρόπους αυτοπροστασίας – βασικός όρος για κάθε εθελοντή διασώστη.

Αναφορικά με επιμέρους τομείς όπως η προστασία από κεραυνούς, η πρακτική μετεωρολογία κατά την επιχείρηση σε μη αστικό περιβάλλον, και οι τεχνικές δημιουργίας κόμπων με τα ελάχιστα μέσα, ο εκπαιδευτής, μέσα από την εξιστόρηση περιστατικών από την 37χρονη εμπειρία του στο μεγάλο κεφάλαιο «Διάσωση», και μέσα από εικόνες και ταινίες, κατέδειξε την ανθρώπινη υπέρβαση αλλά και την ιεράρχηση των κινδύνων που ο διασώστης πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει μέσα στο «υπερβατικό περιβάλλον» που καλείται να επιχειρήσει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΕΟΔ 1Ο κ. Τρόμπακας υπογράμμισε πως το χρονικό των περιστατικών και η εμπειρία έχει αποδείξει πως αυτό που διδάσκει, επί της ουσίας, είναι τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν. «Ειδικός είναι αυτός που έχει κάνει όλα τα λάθη σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό το ότι περνάμε μια εκπαίδευση εξετάζοντας αυτά τα λάθη και τις αδυναμίες, δίνοντας και συζητώντας τις λύσεις, υπό το πρίσμα της κριτικής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα μαθήματα του Βασικού Σχολείου συνεχίζονται το Σάββατο 18 Μαρτίου με τη θεματική «Εισαγωγή στο τμήμα Υγρού Στοιχείου – Ασφάλεια στο νερό», ενώ την Κυριακή 19 Μαρτίου θα ακολουθήσει η ενημέρωση για τις «Τεχνικές Διάσωσης σε ορμητικά νερά».