Παύεται από τα καθήκοντά του ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου

Με απόφαση που υπογράφει ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης και η οποία αναρτήθηκε στην «Διαύγεια», παύεται από τα καθήκοντά του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου, ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου. Στην θέση του, τοποθετείται προκειμένου να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου και μέχρις αναλήψεως καθηκόντων από τον διοριζόμενο Μουφτή, ο μουσουλμάνος ιερωμένος Οσμάν Χαμζά.

Ο μέχρι σήμερα τοποτηρητής της μουφτείας Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Άνω Βυρσίνη του νομού Ροδόπης και σπούδασε στο Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής και στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1979. Το διάστημα 1980 – 1986 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και το 1986 διορίστηκε ως τοποτηρητής της μουφτείας Διδυμότειχου.

Να σημειωθεί, ότι το βασικό θεσμικό πλαίσιο βάση του οποίου επιλέγονται οι μουφτήδες στην Θράκη, στηρίζεται στις διατάξεις του νόμου 1920/1991 «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» και ότι στην Θράκη λειτουργούν επίσης, οι μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης.

Οι τρεις μουφτείες ανταποκρίνονται στις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων και διατηρούν στενές σχέσεις με τις Διαχειριστικές Επιτροπές των Βακουφιών.

Παράλληλα, μεριμνούν για την λειτουργία των τεμενών, την κατάρτιση των θρησκευτικών λειτουργών και εφαρμόζουν το ισλαμικό δίκαιο στην περιοχή.

Οι μουφτείες, εκπροσωπούν το Ισλάμ στην Ελλάδα και μετέχουν σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις ανά την υφήλιο.

Το αξίωμα του μουφτή, συνιστά ιερή αποστολή και συνεπώς χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης στους μουσουλμανικούς κύκλους.

Στην μουφτεία Κομοτηνής το 1985 διορίστηκε ως τοποτηρητής μουφτής ο Χαφίζ Μ. Τζεμαλί Μέτσο, ο οποίος έλαβε το αξίωμα του μουφτή το 1990, ενώ στην μουφτεία Ξάνθης, υπηρετεί από το 1991 ως μουφτής, ο Μεχμετ Εμίν Σινίκογλου.

Πηγή: Kathimerini.gr