Ο Δ/ντής του Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, Μαθηματικός-Ερευνητής-Συγγραφέας, Αθανάσιος Λιπορδέζης.

Την γραμμένη στα ελληνικά εργασία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με την οποία ο μεγάλος Έλλην Μαθηματικός αποδεικνύει τη μορφή της καμπυλότητος των κιόνων του Παρθενώνα, «μεταφρασμένη» στην καθομιλουμένη από τον Διευθυντή του “Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή” Κομοτηνής κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη, θα εκδώσει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), προκειμένου αυτή να διανεμηθεί στους εκατοντάδες συνέδρους που θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αθήνα και που φέτος έχει επετειακό χαρακτήρα ενόψει της συμπλήρωσης εκατό ετών από την ίδρυσή της. Πρόκειται για μια πρόταση του κ. Λιπορδέζη που έγινε ενθέρμως δεκτή, τόσο από τον πρόεδρο της ΕΜΕ, Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,  Ανάργυρο Φελλούρη, όσο και από την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου.

Προσεχώς εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, προγραμματίζει δύο ακόμη σημαντικές δράσεις:

  • Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα για τα εκατό χρόνια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, αφενός θα παραχωρήσει ακριβή αντίγραφα εκθεμάτων του Μουσείου προκειμένου αυτά να φιλοξενηθούν σε σχετική έκθεση, αφετέρου ο κ. Λιπορδέζης και ο επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου, Νίκος Λυγερός, θα πραγματοποιήσουν ομιλίες με θέμα «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: η ελληνική σφραγίδα στην ιστορία της μαθηματικής επιστήμης».
  • Στις 17 Μαρτίου, με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, στη «Λέσχη Κομοτηναίων», ο κ. Λυγερός θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η συμβολή του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής στον γεωστρατηγικό ρόλο της Θράκης στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό».