Το Ίδρυμα Ωνάση οργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά μουσικό εργαστήρι με δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού.

Το μουσικό εργαστήρι με τίτλο «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό», θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger (ΔΑΔΔΑ), και με τη συνδρομή του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής.

Οι δυνατότητες εκπαίδευσης και ενίσχυσης της μαθησιακής πορείας ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού είναι πολλαπλές και σαφώς πολύ περισσότερες από ότι παλαιότερα. Όμως οι ευκαιρίες αισθητικής αγωγής και ανάδειξης του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών του φάσματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Οι ανάγκες για αισθητική εκπαίδευση των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι μάλλον παραγνωρισμένες. Το εργαστήριο αποσκοπεί πρωτίστως στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, που θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε παιδιού.

Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και τον ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά τα παιδιά γνωρίζουν τον χώρο και τους μουσικούς, και μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.

Στο εργαστήριο αυτό η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι, και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συναντήσεις από ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών (μουσικοί, ειδικοί παιδαγωγοί), με υπεύθυνη τη Χριστίνα Παναγιωτάκου.

Ημερομηνίες: 31  Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου 2017.

1η συνάντηση: Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 – ενημέρωση γονέων

Γονείς παιδιών 6-8 ετών: 16.00-18.00

Γονείς παιδιών  9-12 ετών: 18.00-20.00

2η + 3η συνάντηση: Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Παιδιά 6-8 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και ο γονέας τους (Ώρες: 10:00-12:00)

Παιδιά 9-12 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και ο γονέας τους (Ώρες: 12:00-14:00)

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο 6943431055 και η συμμετοχή του γονέα και στις τρεις συναντήσεις.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Με αφορμή τη διεξαγωγή του εργαστηρίου «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό», θα πραγματοποιηθεί και βιωματικό μουσικό εργαστήρι ενηλίκων, το Σάββατο 1 Απριλίου στις 19.00, για περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Το εργαστήρι απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης, και αποτελείται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό». Έννοιες της μουσικής όπως η ταχύτητα, η παύση, ο ρυθμός, το ηχόχρωμα, αποτελούν τα βασικά συστατικά του εργαστηρίου, και οι συμμετέχοντες καλούνται να παίξουν και να αναλάβουν τον ρόλο του παιδιού και του γονέα.

Προϋποθέσεις: Το εργαστήριο εμπεριέχει κίνηση, πραγματοποιείται στο επίπεδο του πατώματος, και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους ένα μαξιλάρι καθίσματος. Οι συμμετέχοντες που έχουν κινητικά προβλήματα θα πρέπει να το αναφέρουν κατά την τηλεφωνική κράτηση της θέσης.

Χώρος διεξαγωγής: Πολυλειτουργικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής.

Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 14.00 και 18:00 – 20:00, στο τηλέφωνο 6943431055.

Η τηλεφωνική κράτηση θέσης είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή και την απλή παρουσία στο βιωματικό μουσικό εργαστήριο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.