Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, Γρηγόρη Κεσαπίδη, πραγματοποίησε συνάντηση με τους προέδρους και τους χοροδιδασκάλους των σωματείων του, στα γραφεία του Συνδέσμου στην Δράμα, με σκοπό τον προγραμματισμό και την οργάνωση του 10ου Παιδικού-Εφηβικού Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 29 Απριλίου στο κλειστό Γυμναστήριο της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ, καθώς και των 13ων Περιφερειακών Αυγομαχιών που ανατέθηκαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεκάνης Καβάλας «Οι Ρίζες», ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να τις διοργανώσει στις 28 Απριλίου.
Ο κ. Κεσαπίδης καλωσόρισε τους εκπροσώπους των σωματείων και τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του, καλωσόρισε και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, και παραχώρησε τον λόγο στην αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρύσα Μαυρίδου, η οποία χαιρέτησε με τη σειρά της τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας που αφορούν τα 100 Χρόνια από τη Γενοκτονία, αλλά και το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση όπου τέθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις από τους προέδρους των σωματείων, στις οποίες ο Σύνδεσμος έδωσε την απαιτούμενη προσοχή ώστε να συζητηθούν στο Δ.Σ. για την υλοποίηση τους.
Κύριο θέμα πάντως της συνάντησης ήταν το 10ο Παιδικό- Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στις 29/4 που τυγχάνει να είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Χορού.
Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι συντονιστές – χοροδιδάσκαλοι καθώς και οι χοροί που θα παρουσιάσουν τα σωματεία κάθε νομού. Συγκεκριμένα, για τον Νομό Δράμας ορίστηκαν η Δέσποινα Αμπρικίδου, ο Τάσος Κωστελίδης, η Σαλώμη Μιχαηλίδου και ο Γιώργος Τίρλας, για τον Νομό Καβάλας η Ιουλία Κιαχίδου, ο Χρήστος Πακαταρίδης και η Ματίνα Τσουλφίδου, και για τη Θράκη η Σωτηρία Αμβροσιάδου και ο Στέλιος Νικολάου.
Το Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στοχεύει στην προετοιμασία των παιδιών – εφήβων για τη συμμετοχή τους μελλοντικά στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πρόκειται για μια μικρογραφία του πανελλαδικού φεστιβάλ, μέσω της οποίας μεταλαμπαδεύονται τα ήθη, τα έθιμα, η ιστορία και η κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού στις νεότερες γενιές. Περισσότεροι από οκτακόσιοι χορευτές από τα σωματεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας, ενώνουν δυναμικά τα χέρια και δίνουν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας, φιλίας, αλληλεγγύης και ενότητας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε την αναγκαιότητα της σωστής αντιμετώπισης και συμπεριφοράς των συντονιστών – χοροδιδασκάλων απέναντι στα παιδιά, «τα οποία βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία, οπότε κάθε λάθος χειρισμός θα τα σημαδέψει έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους». Υπογράμμισε ότι «ο ρόλος του κάθε συντονιστή θα πρέπει να επικεντρώνεται στον συντονισμό και όχι στην διδασκαλία του χορού, διότι κάθε σωματείο έχει το δικό του χοροδιδάσκαλο». Συμπλήρωσε κλείνοντας, ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου θα είναι δίπλα στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει, και τους ευχήθηκε καλή δύναμη.