Με φυματίωση, σε σοβαρή κατάσταση και στην απομόνωση, νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των Φυλακών Κομοτηνής. Με αφορμή μάλιστα το εν λόγω περιστατικό, όλοι οι συνάδελφοί του υποβάλλονται σε τεστ μαντού, γεγονός που έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία.

Οι συνθήκες λειτουργίας του σωφρονιστικού ιδρύματος εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο των σωφρονιστικών υπαλλήλων όσο και των κρατουμένων, ωστόσο οι επανειλημμένες οχλήσεις του σωματείου των σωφρονιστικών προς το υπουργείο δικαιοσύνης, φαντάζουν ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Στο παρελθόν, στο ίδιο κατάστημα κράτησης, στο οποίο κρατούνται 350 άτομα ενώ η δυναμικότητά του αφορά 96 κρατούμενους, είχαν σημειωθεί κρούσματα ηπατίτιδας.

Η … επιστροφή μιας ξεχασμένης ασθένειας

Η φυματίωση ήταν η κυρίαρχη ασθένεια του περασμένου αιώνα, που σήμερα έχει ξεπεραστεί και διαγραφεί από τον χάρτη μολυσματικών ασθενειών. Όμως, όπως φαίνεται επιστρέφει, και μάλιστα το μυκοβακτηρίδιό της είναι περισσότερο επικίνδυνο από ποτέ, γιατί έχει αναπτύξει αντίσταση όχι μόνο στα αντιβιοτικά, αλλά και σε όλα τα παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα αντιμετώπισής της. Το μυοβακτηρίδιο της φυματίωσης μεταδίδεται όπως η γρίπη, για παράδειγμα με τον βήχα, και προσβάλλει τον πνεύμονα. Κούραση, ανορεξία, πρησμένοι λεμφαδένες, πυρετός και βήχας, μπορεί να είναι μερικά από τα συμπτώματα. Σε πιο βαριές μορφές της ασθένειας, παρουσιάζονται επίσης αποβολή αίματος, απότομο χάσιμο βάρους, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και εγκεφαλική φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.